Bij het koken volgens de Chinese Voedingsleer maak je gebruik van de cyclus van 5 elementen. Voedingsmiddelen worden onderverdeeld naar element én je kookt in de volgorde van de elementencyclus.
Als een ingrediënt tot het element vuur behoort en je gebruikt dit element als eerste dan zou het volgende ingrediënt tot het element aarde moeten behoren omdat dit de goede volgorde is. Een maaltijd met alle elementen voedt het lichaam optimaal, omdat hierbij alle organen gevoed worden.
Koken in volgorde maakt een gerecht net iets voller van smaak. Je hoeft niet altijd met hetzelfde element te beginnen en ook niet altijd met hetzelfde element te eindigen.
De cyclus bestaat uit de elementen Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout die volgens de Chinezen alles in onze wereld beschrijven. Ze staan bijvoorbeeld voor seizoen, tijdstip van de dag, orgaan in het lichaam, emotie, kleur, vorm, materiaal en smaak.
De elementen of eigenlijk transformaties staan in een cirkel en volgen een drietal patronen. Ze versterken elkaar (rechtsom), ze verzwakken elkaar (linksom) of ze controleren elkaar (door de cirkel heen). Eenvoudig gezegd gebruikt de Chinese Geneeskunde die dynamiek om ziekten te verklaren en gezondheid te bevorderen.
Bij het koken volgens de 5 elementen wordt van elk voedingsmiddel gekeken onder welk element het valt en wat dit voedingsmiddel “doet” in je lichaam. We kijken dan naar 2 aspecten: de temperatuur én de thermische warmte.
Thermische warmte geeft aan of het je systeem “koud/verkoelt” of juist “warm/verhit” maakt. Ik kan me herinneren dat mijn zusje vroeger niet zo graag sinaasappels at omdat ze het daar koud van kreeg.
Citrusfruit heeft volgens de 5 elemententheorie inderdaad een verkoelende werking op je lichaam waardoor je het koud kunt krijgen. Als het erg warm is buiten is een glaasje versgeperst sinaasappelsap dus prima om je lichaam te verkoelen. In de winter is je sapje bij je ontbijt juist niet zo’n goed idee.
In onderstaande tabel vind je een overzicht van de diverse elementen en wat daarbij hoort.