Ayurveda is een woord uit het Sanskriet en betekent Leven (Ayur) en weten (Veda). Weten hoe te leven dus. In het prachtige kookboek van Lies Ameeuw “Ayurveda Kookboek” vind je heerlijke recepten gebaseerd op deze oud-indiase theorie. Bij de smaakvolle fotografie loopt het water je in de mond.Zij legt op een heel toegankelijke manier de basis van Ayurveda uit en omdat de uitgangspunten ook deels verwant zijn aan de Chinese 5 elementen voedingsleer spreekt het mij zeer aan. Mooi is ook dat de recepten zonder vlees en zuivel zijn maar gebruik maken van veel verse kruiden en specerijen. De werking van de diverse kruiden en specerijen wordt achterin het boek uitgelegd. Wist je bijvoorbeeld dat gember ons spijsverteringsvuur stimuleert, afvalstoffen in het lichaam helpt verbranden en daardoor een gunstig effect heeft bij reuma?
Naar aanleiding van de Nederlandse en Engelse bakprogramma’s op televisie heb ik mij gewaagd aan het (voor het eerst) bakken van een eenvoudige cake uit dit boek.
Wat heb je nodig voor deze Appelcake met kaneel en gember?
Ingrediënten (1 cake voor 6 personen)
– 150 g extra vierge kokosolie (bij natuurvoedingswinkel)
– 150 g Gula Java (kokosbloesemsuiker van Amanprana)
– 200 g speltbloem
– 2 koffielepels bakpoeder
– 2 koffielepels gemberpoeder
– 200 g ongesuikerde sojayoghurt
– 1 à 2 appels
– kaneelpoeder
– amandelschilfers
Ik had nog wat cranberries in de kast dus die heb ik er bijgedaan en de kaneel laten vervallen. Afijn alles aangeschaft (Gula Java? ik heb palmsuiker gebruikt, hoop dat dat hetzelfde is).
Toen bleek dat ik geen echte mixer in de kast had (zo vaak bak ik dus…) dus even improviseren. Uiteindelijk alles door elkaar gemixt, in de cakevorm en vervolgens in de oven.
Ook nog een experiment want is het beter om de knop Hete Lucht of juist Boven en Onderwarmte te doen. Boekje van Miele erbij en gekozen voor Boven en Onderwarmte op 180 graden zoals in het recept staat. Hoe gaat de bereiding?
Bereiding
– oven voorverwarmen op 180 graden
– meng Gula Java, bakpoeder, bloem en gemberpoeder door elkaar
– smelt het kokosvet (dit koop je in vaste vorm in een pot), voeg toe aan bloemmengsel
– mix beslag glad
– roer sojayoghurt erdoor (het is belangrijk dat je dit als laatste doet!)
– snij appels in schijfjes en strooi wat kaneel erover (dit heb ik dus niet gedaan ivm cranberries)
– leg vel bakpapier in lage bakvorm (tja, ik had een gewone cakevorm genomen en geen lage vorm)
– doe beslag in de vorm, appelschijfjes erop en garneren met amandelschilfers
– bak cake 20 tot 30 minuten in de oven
Nou… spannend hoor! Je kunt haast niet wachten tot de tijd om is en daarna de cake natuurlijk laten afkoelen. De cake ziet er goed uit en smaakt ook goed alhoewel de structuur wat zwaar aandoet. In het boek staat ook een plaatje van de basiscake met een soort rulle structuur en die vind ik niet terug bij mijn cake. Mijn onervarenheid waarschijnlijk met het bakken van cakes. Hij is wat te klef, ik vermoed dat het beslag beter gemixed had moeten worden, de cake langer in de oven had gemoeten of dat ik iets te royaal met de ingrediënten was (iets teveel yoghurt misschien?).
Een leuk experiment in elk geval en hij gaat nog eens in de herkansing.