Couscous salade met walnoten en kruiden

Couscous salade met walnoten en kruidenRecepten volgens de Vijf Elementen voedingsleer. Voor mij is het de kunst om uit allerlei bronnen net die recepten te kiezen die passen bij het eten volgens deze Chinese Voedingsleer. Vijf Elementen Recepten die makkelijk (nou ja, soms dan) te maken zijn en heerlijk smaken. Voorwaarde is wel dat ik het zelf uitgeprobeerd heb voordat ik het op dit blog zet, eventueel aangepast met iets andere ingrediënten of door de volgorde van bereiden aan te passen naar de 5 elementen cyclus. In sommige gevallen zet ik erbij welk ingrediënt tot welk element behoort zodat je weet welke elementen er allemaal inzitten.

Wist je trouwens dat slechts 20% van de mensen recepten uit een kookboek maakt? Viel mij eerlijk gezegd behoorlijk tegen gezien de hoeveelheid kookboeken die er tegenwoordig in de boekwinkel liggen. Je zou toch denken dat we allemaal fanatieke kokers zijn.
Of misschien wil je gewoon net als ik lekker en gezond eten!

Deze smakelijke couscous salade komt uit het boek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall. Het eindresultaat was uiteindelijk heel lekker maar je wilt niet weten wat er aan voorafging. Het begon al met de opmerking in het boek dat hij volkoren “reuzen-couscous” had gebruikt. In de winkel gekeken maar niet gevonden. Om goed bezig te zijn gekozen voor een volkoren couscous met een langere bereidingstijd dan de hooguit 10 minuten die het normaal duurt. Nou… dat ging niet zo goed, stoompan, couscous op een doek erboven en 2x 30 minuten stomen. Het eindresultaat was een klomp couscous deeg waarvan ik dacht, gaat dit wel goed in mijn buik? Nee dus, besloten om dit niet op te eten maar ja, wat dan?Gelukkig had ik nog een pak volkoren snelklaar couscous liggen en die was zo klaar én heerlijk!

Wat doen kruiden in je lichaam?
Dragon versterkt de Qi van je maag en milt, geeft innerlijke rust en helpt bij de vetvertering.
Komijn versterkt ook maag en milt, laat je lever Qi stromen en helpt bij vet en eiwit vertering.
Venkelzaad versterkt ook weer de Qi en het yang van maag, milt en nieren en laat de lever Qi stromen.

Wat koop je in voor 4 personen?

– 200 g couscous dus, de snelkookvariant
– 2 tl komijnzaadjes (metaal)
– 1 tl venkelzaadjes (metaal)
– 4-5 el extra vergine olijfolie (ik doe meestal wat minder) (aarde)
– 1 ui gesnipperd (metaal)
– 2 stengels bleekselderij gesnipperd (aarde)
– 1 venkelknol fijngesneden (aarde)
– 2 knoflookteentjes fijngesneden (metaal)
– geraspte schil (vuur) en sap van een biologische citroen (hout)
– bosje bladpeterselie, gesneden (hout)
– bosje bieslook, gesneden (metaal)
– bosje dragon, gesneden (hout)
– 75 g walnoten, gehakt en licht geroosterd (aarde)
– zeezout (water) en versgemalen zwarte peper (metaal)

Het lastigste met koken van een recept is dat je vaak halverwege tot de ontdekking komt dat je iets anders eerst had moeten doen. Daarom ging dit recept bij mij in eerste instantie niet zo lekker… Mislukte couscous, verbrande walnoten, in paniek op zoek naar andere couscous, de kruiden nog even wassen en snijden. Kortom de aanrecht een puinhoop en ik redelijk gestresst. Dat het uiteindelijk nog gelukt is en echt lekker was mag een wonder heten. Dus… vandaar even een logische volgorde om je gestructureerd en ontspannen te laten koken!

Wat doe je als eerste?

1. In droge pan komijn en venkelzaadjes zachtjes roosteren. Blijf er wel bij want voor je het weet is het aangebrand. Zet apart.
2. Walnoten in droge pan doen om zachtjes te roosteren, ook hier weer bijblijven! Zet apart.
3. Citroen, schil raspen en apart zetten.
4. Citroen uitpersen. Zet apart.
5. Couscous volgens bereiding maken. Ofwel in schaal met kokend water erop of echt koken (of stomen).
6. Peterselie en bieslook en dragon wassen en kleinsnijden en wegzetten.

7. Ui/groentenmengsel bereiden
– pan op het vuur
– olie erin
– ui, knoflook toevoegen en op middelhoog vuur samen met
– Bleekselderij en venkel paar minuten bakken. De groente moet niet te zacht worden.
– Geroosterde komijn en venkelzaad erbij
– Citroenschil toevoegen

8. Als couscous klaar is het geheel vermengen met het ui/groente mengsel en laten afkoelen. Dat laatste hoeft van mij niet ik (en je buik) vinden lauwwarm juist lekker.

9. Citroensap, kruiden, walnoten en zout en peper erdoor roeren. Voordat je het opdient kun je nog wat extra olie toevoegen om de couscous wat vochtiger te maken. Voor mij hoeft dat niet maar de keuze is aan jou.

Eet smakelijk!

Geef een reactie