Wat opvalt bij deze keuken is het gebruik van specerijen, kruiden en peulvruchten. Specerijen hebben we in huis, kruiden heb wel gedroogd maar vers niet. We hebben geen tuin maar een balkon op het zuiden. Prima natuurlijk om kruiden te kweken, maar aangezien ik de plantjes soms iets te lang zonder water laat zitten gaat dat niet altijd goed. Ik ga mijn leven beteren en zal voortaan goed voor ze zorgen want elke keer los kopen is ook zo wat. En dan peulvruchten, tja… niet zo bekend mee laten we het daar op houden.
Dus wat ga ik aanschaffen? Ik ga even uit van de recepten in de boekjes van Temelie dan komen we al een heel eind. Bij voorkeur koop je biologisch bij de natuurvoedingswinkel omdat de kwaliteit daar beter is. Omdat je per gerecht redelijk weinig ingrediënten gebruikt is het fijn als die van goede kwaliteit zijn. Onderstaande lijst is natuurlijk bij lange na niet compleet maar handig om mee te beginnen. Bij de toko, turkse of marokkaanse supermarkt hebben ze de specerijen in wat grotere hoeveelheden verpakt, ze zitten daar (in elk geval in Haarlem) in van die plastic saladebakjes. Handig als je dat regelmatig gebruikt.
Boodschappenlijst:
Basisingrediënten
- Diverse soorten uien
- Lente ui
- Knoflook
- Echte boter
- Olijfolie
- Sesamolie
Rijst en granen
- Gierst
- Volkoren pasta
- Rondkorrelige rijst
- Volkoren rijst
- Pandan rijst
- Basmati rijst
- Mochi zoete rijst
Peulvruchten
- Kikkererwten
- Mung bonen
- Aduki bonen
- Groene linzen
- Rode linzen
Specerijen (gemalen)
- Komijn
- Koriander
- Kurkuma
- Kardemom
- Peper
- Zoete paprika
- Laurierblad
- Jeneverbessen
- Cayennepeper
- Gember
Kruiden (liefst vers)
- Majoraan
- Oregano
- Basilicum
- Gladde Peterselie
- Tijm
- Laurierblad
- Bieslook
Ook handig
- Citroensap
- Rijstazijn
- Shoyu saus