Heb jij soms ook het gevoel dat wat je ’s avonds gegeten hebt net teveel was? Onder het diner heb je nergens last van maar als je dan opstaat ben je te vol. Niet zo erg als het nog een aantal uren duurt voordat je gaat slapen maar zeker als je uit eten gaat is de tijd tussen diner en slapen vaak te kort om zoveel mogelijk verteerd te hebben. Wat ik nou zo bijzonder vind aan de 5 elementen keuken is dat je in je buik voelt dat je voldaan bent en je tegelijkertijd heel ‘licht’ en rustig van binnen voelt. Het effect daarvan, tenminste bij mij, is dat ik van zo’n maaltijd altijd heerlijk slaap!
De volgende combinatie van gerechten is heerlijk fris. Het kalkoengerecht droogt vochtigheid in je lichaam, versterkt de Qi in je nieren en beschermt tegen externe kou.
Wat heb je nodig? (Let op het sterretje want dat is altijd een domper als je ontdekt dat er iets in het gerecht een dag had moeten marineren, weken of iets dergelijks : )
Kalkoenfilet in ui en tomatensaus met witlof/mandarijn salade en volkoren basmati rijst
Voor 2 personen
– 200 gram kalkoenfilet in reepjes*
– saké om de kalkoen in te marineren (alternatief Chinese Kookwijn, verkrijgbaar bij de toko)
– soja olie (ik heb olijfolie gebruikt)
– verse gember fijngesneden
– sojasaus (Kikkoman less salt)
– citroensap (liefst vers)
– rode wijn (maak er een feestje van want je hebt maar 1 theelepel nodig)
– rietsuiker
– lente ui, fijngesneden
– zout
– gesneden tomaten
– paprikapoeder
– geroosterde cashewnoten
*Als eerste, liefst een dag van tevoren maar anders ’s ochtends vroeg mee beginnen…
de kalkoenfilet in kleine reepjes gesneden bedekken met saké** en 1 dag of een paar uur laten marineren
**Die saké was de eerste uitdaging want ik kon het nergens vinden. Mijn alternatief is Chinese Kook Rijstwijn, aanbevolen door de toko hier in Haarlem.
Bereiding
Die is reuze simpel want je houdt in feite de volgorde van de ingrediënten aan:
Voorbereiding
– kalkoenfilet marineren en wegzetten
– ongezouten cashewnoten roosteren
Bereiding
– Verhit in een hete wok de soja olie
– Fruit 2 theelepels fijngesneden gember
– Braad het vlees kort aan zonder de marinade (houd deze apart)
– Voeg wat sojasaus toe
– Voeg citroensap toe
– Doe 1 theelepel rode wijn erbij en laat het vlees maximaal 3 minuten in de saus trekken
– Haal het vlees uit de saus en zet apart
– Doe wat rietsuiker in de saus
– Sjalotjes erbij
– Gesneden tomaten erbij
– Paprikapoeder erbij en zachtjes laten koken, de uitjes mogen nog wat knapperig blijven
– Geroosterde cashewnoten erbij
– Vlees weer toevoegen en nog even opwarmen
Wat eet je erbij?
Volkoren Basmati rijst, een nieuwe ontdekking voor ons want de favoriet is Thaise Pandanrijst. Zilvervliesrijst vinden we het niet helemaal maar deze Volkoren Basmati is erg lekker.
Verder had ik er de Witlofsalade met mandarijn erbij gemaakt die ik eerder beschreven heb.
Effect in mijn lichaam
De kalkoen in de tomaten/uiensaus is heerlijk, niet te zwaar en precies goed van smaak. De combi met de witlof maakt het heerlijk fris en knapperig en de rijst is een goede aanvulling. Het effect is licht en voldaan in je buik. Helemaal goed en zelfs als je wat later eet (rond 19.00 uur ben je voor het naar bed gaan niet te vol). En als een blok geslapen!