Ben jij allergisch voor sommige voedingsmiddelen? Dan heeft dat vaak te maken met een onbalans in de leverenergie, de verteringsenergie of de reserve-energie. Wil je af van je (over)gevoeligheid voor dat product dan doe je dat door het versterken van de betreffende energie in je lichaam met voeding en speciale leefregels voor jouw constitutie.
Het functioneren van je lever is afhankelijk van twee energiesystemen:
- Verteringsenergie (energie die vrijkomt uit de omzetting van voedsel en dranken uit het spijsverteringskanaal (Chinees: milt Qi)
- Reserve-energie, dit is de ‘accu’ van de lever (Chinees: nier Qi). Als je lever niet genoeg energie en voedingsstoffen heeft dan maakt hij gebruik van de voorraad reserve-energie. Dit is de energievoorraad die gebruikt wordt bij bijvoorbeeld groei, zwangerschap, stress, verwondingen of ziekte. Als de energie uit je voeding niet genoeg is dan leent de lever dit uit je reserves.
- Je lever wordt ontregeld door: koffie, alcohol, chocola, scherpe specerijen, gebakken vetten, woede en frustratie, het weer en wind.
Een paar aandachtspunten
- Veel voedingsmiddelen kun je beter verdragen als je ze kookt.
- Het kan ook zijn dat je in bepaalde perioden van het jaar gevoeliger bent voor een specifiek voedingsmiddel. Dit komt omdat je lichaam reageert op diverse voedingsmiddelen of stoffen uit de lucht die chemisch aan elkaar verwant zijn. Je noemt dit kruisreactiviteit.
Voorbeeld: allergisch voor appels en hooikoorts in een periode met veel berkenpollen in de lucht. De stoffen in appel en berkenpollen zijn aan elkaar verwant. Buiten de pollentijd kun je wel tegen appels, in de pollentijd in het voorjaar juist niet. - Als je allergisch bent voor perziken kun je ook allergisch reageren op appel, pruim, kers en peer.
Als ik zo de lijst zie zijn het wel veel voedingsmiddelen die ik graag eet. Gelukkig heb ik geen allergie.
Producten die allergische reacties kunnen geven:
- Linzen, kikkererwten, bruine bonen etc.
- Knoflook, ui, prei etc.
- Witte kool, rode kool, groene kool, boerenkool, spruiten, zuurkool
- Tomaat, aubergine, paprika, aardappel
- Spinazie
- Pnda’s, noten en zaden
- Tarwe en andere glutenhoudende granen (spelt, gerst, rogge, kamut)
- Aardbei, ananas, kiwi, sinaasappel
- Sjamelk, tofu en tempeh
- Ei van kip, eend, gans, kwartel
- Melk- en melkproducten van koe, geit, paard, schaap, (melk, yoghurt, kwark, kaas)
- Schaal- en schelpdieren: krab, garnalen, mosselen
- Kuiden en specerijen
(Bron: Het Energie Herstelplan, Marijke de Waal Malefijt en Tanja Visser)
Boek Het Energie Herstelplan
Een super interessant boek om te lezen, echte aanrader als je meer over voeding en energie wilt weten alhoewel soms erg technisch.
[bol_product_links block_id=”bol_597f0b80edbdd_selected-products” products=”1001004006158854″ name=”Energie Herstelplan” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]