Deze salade komt uit het boekje Gezond en Lekker eten met de vijf elementen alleen heb ik de courgette kort gebakken zodat de salade lauwwarm wordt.
De salade is supergoed voor je luchtwegen (horen bij het element metaal). Bovendien versterkt het je Ch’i en de longsappen.
Ingrediënten zoete aardappel salade:
- 2 zoete aardappels (ik had 1 behoorlijk grote) (aarde)
- 6 eetlepels olijfolie (ik had minder) (aarde)
- gemalen peper (metaal)
- zeezout (water)
- balsamico azijn (hout)
- 1 onbespoten citroen (hout)
- paprikapoeder (vuur)
- 1 courgette (aarde)
- 2 eetlepels vers geperst sinaasappelsap (het is een gedoe maar wel lekkerder dan uit een pak) (aarde)
- 2 sjalotjes (metaal) (ik heb een lente uittje gebruikt want een sjalotje is me iets te heftig zo rauw)
- 2 bosjes radijs (metaal) (ik heb een half bosje gebruikt)
Wij waren maar met z’n twee dus de hoeveelheid gehalveerd.
*De courgette heb ik even kort in olijfolie gebakken. In het recept is de courgette rauw.
Bereiding
- Aardappels wassen, schillen en in dunne plakjes snijden
- Leg de aardappels in een stoompan met kokend water, stoom ze even kort (3/4 minuten)
- Doe aardappels in een schaal en sprenkel er olijfolie, peper, beetje zout en balsamico azijn overheen
- Rasp de schil van de onbespoten citroen en sprenkel over de aardappels
- Strooi er paprikapoeder overheen
- Snijd de courgette* in hele kleine reepjes en doe ze over de salade samen met het sinaasappelsap
- Snijd de sjalotjes fijn en vermeng ze met wat olijfolie en voeg ze toe aan de salade
- Snijd de radijsjes in plakjes en verdeel ze ook over de salade samen met wat zout.
Bijzonder
Wat nou weer zo bijzonder is van een 5 elementen gerecht is dat je je zo ‘voldaan’ voelt en geen behoefte meer hebt aan iets anders. s’ Avonds drink ik altijd nog een kopje jasmijnthee met een stukje pure chocolade (gewoon voor het lekker) maar deze keer had ik helemaal geen behoefte meer aan zoet.