Vegetarisch of veganistisch met de Versapers

kippen op de markt in Luang Prabang

Vegetarisch of veganistisch, ik dacht dat het zo’n beetje hetzelfde was. In elk geval veel groenten eten. Maar er is meer… de beschrijving uit Wikipedia is als volgt:

Veganisme
is het gedragsprincipe inhoudende dat men dieren niet doodt en geen leed berokkent, hetgeen onder andere met zich meebrengt dat men op geen enkele wijze gebruikmaakt van dieren, noch van producten die van dieren afkomstig zijn. Met andere woorden, men laat de dieren in principe volledig ongemoeid. Wat het veganisme betreft behoren zij onbeperkt hun natuurlijke vrijheid te behouden.

Op voedingsgebied betekent een en ander dat niet alleen afgezien wordt van het eten van vlees, vis, schaaldieren en gevogelte (vegetarisme), maar ook van dierlijke voedingsproducten, voor de verkrijging waarvan de desbetreffende dieren vaak niét gedood hoeven te worden, zoals melk(producten) en eieren. Op andere gebieden brengt het veganistische principe met zich mee, dat geen dierlijke materialen gebruikt worden, (zoals leer, dons, wol en ivoor) en dat dieren niet gebruikt worden, bijvoorbeeld als vervoermiddel, sportattribuut, of als onderdanig gezelschapswezen.

Nou… dat is heel wat. Dat ben ik vooralsnog niet van plan maar wel meer groenten en vooral minder vlees. Met in het achterhoofd de richtlijnen van de Chinese 5 elementenvoeding want dat spreekt me nog steeds heel erg aan. Goed… groenten dus. Dan kom ik vaak niet verder dan een aantal soorten kopen en dat met wat exotische specerijen in de wok klaarmaken. Lekker, daar niet van maar toch. Welke recepten zijn nu echt heel lekker? En vooral, wat maak ik als er geen kaas en room in mag zitten? Een uitdaging die ik tot nu toe naast me neer had gelegd.

Tot ik op internet de Planteneter ontdekte die ontzettend leuk kan vertellen over plantenvoeding en alles wat erbij komt kijken. En die groene smoothie sprak me ook wel aan. Niet bedenken of je er rijst, pasta of iets anders bij doet maar gewoon alles bij elkaar en opdrinken. De vloeibare wok zogezegd. Ik heb eerst de 7-daagse basiscursus gevolgd en begin nu met het 28-daagse programma. Met dit blog houd ik je op de hoogte van mijn ervaringen maar ik kan je nu al zeggen dat ik het zo ontzettend leuk vind dat ik partner geworden ben van De Planteneter!

Verkoopbutton 28 dagen

Een smoothie van groenten had ik al eens bij een vriendin geproefd en toen vond ik het echt verrassend lekker! Eigenlijk nog lekkerder dan versgeperste jus d’orange. Tja, en dan begint het gedoe. Want… geen keukenmachine, automatische sapcentrifuge of blender in mijn keuken te bekennen. Wat is handig, wat zijn de prijzen, moet ik het allebei, wil ik het allebei? Heb ik wel ruimte op mijn aanrecht voor al die grote keukenapparaten? De oplossing diende zich aan…

De Versapers!

Versapers

De Versapers is een zogenaamde slow juicer, een apparaat dat het sap uit groente en fruit perst. Ik heb er maar even een foto van gemaakt op mijn aanrecht, leuk afgestyled met een rode puntpaprika en een bosje raapsteeltjes.

Qua formaat valt ie reuze mee, hij is ook meer verticaal dan horizontaal en lekker stil als je hem aanzet. Om het lokale winkelbestand te steunen niet via internet besteld maar gewoon bij BijdeHeren in de Gierstraat in Haarlem.

Goede uitleg en lekker makkelijk mocht er iets mee zijn. ’t Is toch nog wel even een zware doos die ik met boodschappentas (met 1,5 liter olijfolie erin + fruit en groenten) mee kan sjouwen op de fiets, maar goed.

Uitgepakt en in elkaar gezet. Nog wat lastig met manier 1 of manier 2 uit de gebruiksaanwijzing. De ene keer zit de perser niet diep genoeg en past het vulelement er niet op. Bij de andere manier zat het andere losse onderdeel niet goed op het apparaat en “deed ie ’t niet, grrrr toen ik de stekker in het stopcontact stopte”. Ben niet de handigste met apparaten alleen met een computer en een fotocamera.

Maar goed, uiteindelijk gelukt en direct een groene smoothie gemaakt met klein beetje gember, spinazie, worteltjes, een appel, bleekselderij. Dat gecombineerd met patat (slecht!) als avondeten, niet echt gezond maar voelt toch goed dat we groenten hebben gegeten. De Versapers is wat mij betreft super in het gebruik en hij maakt niet zoveel lawaai! Schoonmaken is redelijk eenvoudig alleen je moet het wel even doen… liefst direct want anders wordt het lastiger schoonmaken.

By the way. Schoonmaken kan het beste met gewoon koud water. Gebruik je gember doe dit dan als eerste want daar komt niet zo heel veel sap uit en de zeef raakt dan doordrenkt met gember. Dat geeft een lekkere pittige smaak aan de rest van de groenten die je erin doet.

Waarom planten eten?

Nou, dat heeft als eerste natuurlijk een typisch vrouwelijke reden en dat is die bikiniwolk die eraan komt drijven. Als het tenminste hier in Nederland nog gaat gebeuren deze zomer. Paar kilo eraf zou toch wel lekker zijn. Behalve dat is minder vlees eten, minder belastend voor het milieu en de planeet en daar wil ik ook wel een steentje aan bijdragen. Wordt vervolgd.

Geef een reactie