Vijf Elementen voeding in de Italiaanse keuken (voor Els)

Deze blog is speciaal voor Els, die mij vroeg om wat 5 elementen voeding tips voor een Italiaanse avond die zij gaat organiseren. Dus… bij deze Els! Behalve de tips vind je onderaan dit blog nog een menu-suggestie.

Heb jij een vraag over 5 elementen voeding? Een recept waarvan je je afvraagt of het past binnen de filosofie of wil je graag een idee voor een 3-gangen menu? Stuur me dan een e-mail en wie weet staat jouw naam de volgende keer boven het blog.

jamie_oliver_5459De principes uit de Vijf Elementen voeding kun je in alle wereldkeukens gebruiken dus ook in de Italiaanse. Enige nadeel bij de Italiaanse keuken is dat er veel heerlijke kazen gebruikt worden en dat is nou net een voedingsmiddel dat in de Chinese Voedingsleer als ongewenst gezien wordt…

Kaas geeft ‘slijm’ in je lichaam, slijm dat bij de ene persoon leidt tot snotteren en verkoudheid en bij de andere tot vetopslag rond de buik en heupen. Gebruik je kaas zorg er dan in elk geval voor dat je het combineert met bijvoorbeeld rucola. Dit maakt de vertering ervan gemakkelijker.

Tomaten zijn natuurlijk volop aanwezig in de Italiaanse keuken en vooral in Italië zelf heerlijk zoet en sappig. In een warm land kun je rauwe tomaten, bijvoorbeeld in de salade, gebruiken omdat er zomerse temperaturen heersen. Tomaten zijn namelijk afkoelend voor je spijsvertering. In Nederland is het weer koeler en dan is het beter om de tomaten eerst te verwarmen.

Verse kruiden. Helemaal prima natuurlijk, verse basilicum, tijm, oregano en andere Italiaanse kruiden in gerechten maken het je spijsvertering makkelijker.

Pasta. Liever niet gemaakt van tarwe maar van spelt of kamut. Gebruik ook de volkoren varianten en laat de pasta een klein onderdeel van de maaltijd zijn. Gebruik eerder meer groenten en peulvruchten.

Rijst en risotto. Ook hier geldt weer, liever de volkoren en ongepelde varianten.

Italiaans ijs. Bekend natuurlijk! Maar… hoe lekker het ook is, het koelt de spijsvertering af en maakt het moeilijk om voedsel te verteren. Dit geldt ook voor ijskoude dranken.

Salami, ham en andere vleeswaren. De Vijf Elementen voeding is hier niet op tegen alhoewel vleeswaren gekocht in de supermarkt, met alle kunstmatige toevoegingen niet ideaal is. Door het bewerken van vleeswaren met kruiden en specerijen wordt de verteerbaarheid verhoogd. Kies zoveel mogelijk voor biologische en lokale producten.

Menu suggestie voor een Italiaanse Avond

Op deze site vind je eigenlijk alleen maar recepten die ik zelf uitgeprobeerd heb, want… op het plaatje kan het er lekker uitzien maar soms valt het dan toch wat tegen. Deze menusuggestie is een uitzondering omdat ik wat recepten opgezocht heb die Els (of jij) zou kunnen gebruiken voor haar Italiaanse Avond en die redelijk passen binnen de filosofie van de 5 elementen keuken.
Binnenkort ga ik de recepten zelf uitproberen en recenseren voor de website, maar voor nu kun je het boek tweedehands bestellen bij bol.com.

Kenmerk van dit menu is geen pasta (klein beetje aardappels), veel groenten, vis en peulvruchten waarbij de gerechten meestal gekruid zijn met verse kruiden (goed voor de spijsvertering). Eet smakelijk!

[bol_product_links block_id=”bol_53f494f7859c0_selected-products” products=”666877003″ name=”Jamie Oliver, The Naked Chef Is Terug” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Uit het boek: Jamie Oliver, the Naked Chef is Terug (alleen tweedehands bij Bol.com leverbaar)

  • Salade van gekookte aardappels, avocado en tuinkers
  • Zalmfilet in prosciutto met kruidige linzen, spinazie en yoghurt* (persoonlijk zou ik de yoghurt weglaten)
  • Gebakken lof met tijm, sinaasappelsap, knoflook en boter
  • Gebakken venkel met knoflookboter en vermout (of witte wijn)
  • In balsamico gemarineerde aardbeien (als je nog een dessert zou willen)

Element informatie
– Tuinkers hoort bij het element Metaal en de smaak scherp/heet
– Zalmfilet hoort bij het element Water en de smaak zout
– Linzen horen bij het element Aarde en de smaak zoet
– Witlof hoort bij het element Vuur en de smaak bitter
– Aardbeien horen bij het element Hout en de smaak zuur

Ook een vraag? Stel hem in het commentaarveld of stuur me een e-mail.

 

Geef een reactie