Warm ontbijt van zoete rijst en mangosaus

zoete rijst met mangosausWarm ontbijten dat kan ook met zoete rijst, ofwel dessertrijst gekookt in kokosmelk en water. Dit recept komt uit het “Ontbijt je Fit boek van Jutta Koehler.” Het gerecht ziet er op de foto in het boek al heerlijk uit, dus maar eens geprobeerd om uit eigen ervaring te kunnen zeggen hoe het bevallen is.

Zo vroeg is dat nog wel een uitdaging. Ik moest zelf weg om 7.45 en in het recept staat dat de dessertrijst 45 minuten moet koken, op het pak zelf staat 30 minuten.
Maar goed, aan de slag dus.

Keuken werd een chaos met overstromende pan, gesneden en gepureerde mango overal, plakkerige messen en lepels en dat terwijl het in basis simpel is en ik ook niet voor het eerst in de keuken sta. Zal de ochtend wel zijn 😉

In het boekje staan de ingrediënten in de 5 elementen volgorde wat bij mij prompt zorgde voor verwarring omdat toen de rijst al 10 minuten opstond in de kokosmelk er nog 200 ml water bij moest. Misschien kwam het daardoor wel dat de pan overstroomde. Ik zet de ingrediënten voor het gemak even op volgorde van bereiden. En… heb wat wijzigingen aangebracht want ik had een aantal dingen niet in huis en vind mango altijd al behoorlijk zoet van zichtzelf.

Ingrediëntenlijst Kokosrijst met mango

 • 150 g dessertrijst (metaal)
 • 200 ml water (water)
 • 400 ml kokosmelk (aarde)
 • 1 rijpe mango (aarde)
 • sap van 1 limoen (hout)
 • snufje kurkuma (vuur)
 • snufje zeezout (water)
 • 3 el rijstsiroop (aarde) – ik heb 1/2 eetlepel agavesiroop gebruikt omdat ik mango al behoorlijk zoet vind
 • 1/2 tl vanille (aarde) – had ik niet in huis, halve theelepel witte rietsuiker gebruikt en zelfs dit kun je volgens mij weglaten
 • 1 mespunt gedroogde gember (metaal)
 • paar blaadjes verse munt (metaal) – had ik niet dus gedroogde munt gebruikt

Bereiding

 1. Spoel de rijst af en zet op met 200 ml water, 400 ml kokosmelk, snufje zeezout en mespunt gember.
 2. Breng aan de kook en zet laag met deksel erop zoals op verpakking aangegeven.
 3. Roer af en toe en vul water bij als de rijst aanbakt of te droog wordt
 4. Breng de rijst op smaak met de agavesiroop (heel weinig wat mij betreft)
 5. Pers de limoen uit
 6. Schil de mango en pureer deze samen met de uitgeperste limoen en de kurkuma, houd eventueel wat stukjes mango achter voor nog een ‘bite’
 7. Doe de gare rijst in een schaaltje, saus en muntblaadjes erover en smullen maar!

Mijn bevindingen

Ik kon niet ontdekken of dit recept nu voor 2 of 4 personen was maar voor ons (2 personen) is dit echt teveel. Volgende keer zou ik 100 g rijst gebruiken. De combinatie is heerlijk en toch fris door de uitgeperste limoen. We zaten er wel behoorlijk vol van zo om 7.15 in de ochtend wat als voordeel heeft dat je zeker tot 11.30 geen honger hebt.
De mango werkt verkoelend op de milt staat in het boekje maar ik had het behoorlijk warm van dit gerecht. Het is zeker een voedzaam gerecht!

 

 

 

Geef een reactie