Witlof met mandarijn

witlof-met-mandarijn

Witlof ham en kaas, dat is voor veel mensen een heel bekend gerecht. Maar… we gaan voor een andere combinatie uit de 5 elementen keuken, witlof met friszoete mandarijntjes. Wat maakt deze salade nu zo lekker? De volgorde waarin je het gerecht klaarmaakt. Namelijk volgens de 5 elementen cyclus, in dit geval beginnen we met het element Hout, dan Vuur, Aarde, Metaal, Water dan weer Hout, Vuur/Aarde, Vuur en eindigend met Aarde.

Waarom zou je dit nu doen? Omdat het ten eerste heerlijk smaakt, de belangrijkste reden lijkt mij. Vervolgens weet je zeker dat alle smaken in het gerecht vertegenwoordigd zijn én dat daarmee al je organen evenwichtig gevoed worden (de 5 elementen corresponderen ook met organen in je lichaam). Wat je wilt bereiken is een harmonie met de kosmische trilling om ons heen en die trilling resoneert in al onze cellen. Een volgens dit oerprincipe bereide maaltijd is altijd heel goed verteerbaar en je lichaam haalt heel veel energie uit deze manier van bereiden en dat zorgt voor een grotere vitaliteit en op de lange duur een goede bescherming tegen ziekte.

Maar nu… de witlofsalade. Wat heb je nodig?

Ingrediënten
– mandarijntjes (stuk of 4) (Hout)
– witlof (wij hadden 4 struikjes voor ons twee) (Vuur)- olie (Aarde)
– peper (Metaal)
– zout, naar keuze beetje water (Water)
– 1 eetlepel basilicum (kruiden) azijn of citroensap (ik heb balsamico-azijn gebruikt) (Hout)
– paar eetlepels sinaasappelsap of sinaasappeljam (Hout)
– rode paprika poeder (Vuur)
– 1 theelepel zoete room en eventueel wat rietsuiker (zoete room heb ik niet gebruikt, wel een beetje suiker) (Aarde)

Bereiding
Nou makkelijker kan bijna niet als je de ingrediëntenlijst volgt.
1. Mandarijnen schillen
2. Witlof grof snijden en met mandarijnen vermengen
3. Dressing maken van beetje olie, peper, zout (+ evt. beetje water), basilicumazijn of citroensap, eetlepels sinaasappelsap of jam, rode paprikapoeder, zoete room en rietsuiker
4. Giet het geheel over de salade, roer het door en laat nog 2 tot 3 minuten staan

Wat eet je erbij?
Wij hadden, net nieuw op de markt, een notenburger van Manon van de notenkraam op de zaterdagse Botermarkt in Haarlem. Jammer als je niet in Haarlem woont want ze heeft heerlijke noten en dus ook deze unieke notenburgers (en trouwens ook heerlijke notenbitterballen). Wie weet binnenkort ook bij jou in de buurt…
Sinds kort zijn we drastisch geminderd met vlees en we houden allebei niet van sojaburgers en andere vleesvervangers maar deze burger (we noemen hem oneerbiedig de Brontoburger) is echt super lekker! Maar ben je gewoon een pure vleeseter, bij een stukje mals lams- of rundvlees smaakt het ook goed.

Echt een heerlijke combinatie, het krachtige van de notenburger en het frisse van deze salade.

Effect in je lichaam
Ik heb weer heerlijk gegeten, gevuld maar niet vol, gewoon lekker. Het vult de hartsappen aan en kalmeert lever en hart. Daar heb je baat bij als je veel geestelijke inspanningen hebt, slaapstoornissen en innerlijke onrust.

Geef een reactie