Als je iets besloten hebt dan wil je ook direct aan de slag. Dus… lekker recept uitgezocht om uit te proberen. Selectie op: heb ik het in huis, wat moet ik halen, is het niet te ingewikkeld en lijkt het me lekker. Nou voor deze testdag is het geworden…
Hartige tomatensaus met kikkererwten bij spaghetti
Ben gek op volkoren spaghetti met een zelfbedachte tomatensaus bestaande uit puntpaprika, tomaat, heel weinig rundergehakt en rode wijn maar dat is dit natuurlijk niet…
Ingrediënten
– volkoren spaghetti (natuurvoedingswinkel)
– echte boter
– ui
– verse gember
– zout
– citroensap
– zoet paprikapoeder
– tomatensaus (ik heb een blik gepelde kerstomaten gebruikt, tja niet biologisch en uit de fabriek, maar maakte het wel erg lekker!)
– kikkererwten (natuurvoedingswinkel)
– bruine rietsuiker
– peper
– knoflook
– zout
– verse peterselie
– verse oregano
– olijfolie
– cayennepeper
– zout
Nu denk je misschien… wat een rare lijst, 3x zout, knoflook niet bij de ui, rietsuiker? Dat dacht ik ook maar… de truc van 5 elementen koken is dat je de ingrediënten in de volgorde van de 5 elementen in de pan gooit. Dit schijnt wat te doen voor de smaak. Nou… ik kan je vertellen, het gerecht rook heerlijk en smaakte nog beter! Heb er helaas geen foto van gemaakt omdat ik nog niet wist dat ik mijn bevindingen in blogvorm zou vertellen maar het staat nu al op de favorietenlijst!
Recept
1. Spaghetti koken
2. Saus maken
Aarde – Boter in de pan verhitten
Metaal – grof gesneden ui en hele fijngesneden gember bij hoge temperatuur kort aanbraden
Water – zout toevoegen
Hout – beetje citroensap erbij
Vuur – zoet paprikapoeder erbij
Aarde – tomatensaus en kikkererwten uit glazen potje toevoegen + beetje bruine rietsuiker erbij
Metaal – beetje peper en knoflook erbij naar je eigen smaak
Water – zout erbij, warm maken maar niet koken
Hout – beetje verse peterselie erbij
Vuur – veel oregano erbij (gedroogd of vers)
Aarde – scheutje olijfolie erdoor heen mengen en kort laten trekken
Metaal – op smaak brengen met beetje peper of cayennepeper
Water – klein beetje zout erbij
Bevindingen
Wel een beetje gedoe om die volgorde in de gaten te houden, ben heel erg geneigd om alles bij elkaar te doen terwijl de bedoeling is dat elke keer dat je een ingrediënt erbij doet je even omroert. Een paar keer zout toevoegen is ook wennen, we eten zelf niet zo zout en het is dus uitkijken dat het niet te zout wordt. Boter in plaats van olijfolie die wij vaak gebruiken is ook anders helemaal omdat partner M niet van zuivel houdt. Smaak was overigens heerlijk dus uiteindelijk maakt het niet uit. De glazen pot die genoemd wordt waar de tomatensaus en de kikkererwten inzitten is ook nieuw, ben gewend aan een blik gepelde tomaten (wel van de natuurvoedingswinkel) maar kan me voorstellen dat uit glas of uit blik anders smaakt. Volgende keer toch de andere tomaten gebruiken alhoewel deze heerlijk waren. Had er zelf een rode ui in gedaan die zijn wat zoeter qua smaak dan gewone uien.
Effect in mijn lichaam
Na het eten voel ik me voldaan en warm, niet te vol maar gewoon lekker. Geen behoefte aan andere dingen zoals toetjes of iets dergelijks.
Op naar het volgende eetexperiment!