Hoe voorkom je die ‘vakantie kilo’s’?

kip met citroen uit de stone ovenNa 2 weken heerlijk relaxen in Griekenland : ) weer thuis en… niet zo verwonderlijk 2,5 kilo zwaarder! Twee weken op een bedje met een boekje is niet echt bevorderlijk voor de slanke lijn!

Ondanks het feit dat ik niet snoep en geen wijn drink toch aangekomen. Waar ligt het aan? Als eerste het gemis aan beweging, ook al zit ik thuis lang achter de computer, toch fiets ik, loop ik en sport ik 3x in de week. Maar ja… het heerlijke eten in sommige restaurants brengt je aardig in de verleiding. Op de foto zie je kip met citroen en aardappel uit de steenoven. Gegeten bij Cypriotisch restaurant Stella in Balos Beach, Samos, Griekenland. Echt heerlijk!

Deze vakantie hebben we dramatisch weinig bewogen… ja van het appartement naar het bedje en af en toe een paar baantjes zwemmen. Het was behoorlijk heet en daar kan ik niet echt goed tegen dus lig ik liever in de schaduw dan dat ik in de volle zon een berg en dal wandeltocht doe op Samos.

Vijf Elementen Voeding op vakantie

En dan natuurlijk het eten in Griekenland én de andere eet tijdstippen. Meer brood (veroorzaakt damp in je lichaam), tzaziki (slijmvormend, gaat op je buik, je heupen of in je longen zitten), grote glazen jus d’orange (gezond maar toch met veel suiker) en veel vlees. Twee keer per dag warm eten, wat in principe wel goed is maar ook op andere tijden dan in Nederland waardoor je maag en milt niet het sterkste zijn. Kortom eten volgens de Vijf Elementen wordt lastig. Toch heb ik dat zoveel mogelijk geprobeerd. Hieronder vind je mijn tips.

Hoe beperk je die vakantie kilo’s?

 1. Eet niet zoveel brood, vaak wordt in zuidelijke landen het bestek samen met wat brood geserveerd, je kunt echter ook vragen om het brood weg te laten.
 2. Maak de lunch de meest uitgebreide maaltijd van de dag
 3. Eet minder met het diner en beperk de hoeveelheid alcohol
 4. Kies voor watermeloensap in plaats van sinaasappelsap, dit bevat minder caloriën en is ook goed om je bloeddruk te verlagen
 5. Deel de gerechten met je partner of tafelgenoten, dus niet ieder een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Denk ook eens aan 2 voorgerechten waarvan je er eentje deelt en de ander als hoofdgerecht eet.
 6. Kies zoveel mogelijk gerechten met kruiden die je spijsvertering helpen bij het verteren.
 7. En als laatste… probeer toch wat te bewegen! Ook al is het warm, een wandeling over het strand, in een dorp of stad helpt je verbranding.

Hoe raak je die vakantie kilo’s weer kwijt als je thuis bent?

 1. Kom weer in je ritme. Ten eerste door je gewone ritme weer aan te nemen, boodschappen doen op de fiets of lopend, de trap nemen in plaats van de lift, je haasten naar de trein of de bus helpen allemaal een beetje.
 2. Niet snoepen. Houd het goede voornemen vast van niet snoepen. Op je vakantie was het warm en dan is je behoefte aan zoet ook veel minder. Voor mij moeilijk weer terug in Nederland want ik houd erg van mijn chocolaatje bij de thee ’s avonds maar ik haal het nu even niet in huis.
 3. Een kleine verandering heeft op den duur een groot effect. Bedenk dat het allemaal om kleine beetjes gaat. Elke week die halve kilo noten die je koopt en die elke week ook weer op is, misschien lukt het je ook met 250 g per week. Dat scheelt op jaarbasis zo aan gewicht.
 4. Blijf veel drinken. Op vakantie zo makkelijk want daar is het warm, hier in Nederland vergeet ik het vaak zo druk ben ik bezig.
 5. Probeer vaker groenten te eten, eet bijvoorbeeld 2 dagen per week geen vlees en kies voor volle granen met groenten in plaats van witte pasta.
 6. Sporten. En… even wat fanatieker naar de sportschool, dan moet die 2,5 kilo er zo weer af zijn en misschien wel meer ook!

Ik wens je een hele fijne vakantie als je nog niet geweest bent! En… heb je wel vakantie maar ga je niet weg? Op 22 juli geef ik weer een Vijf Elementen Kookdag, een heerlijke verwendag voor jezelf.

Geef een reactie