Jambalaya, wilde rijst met groenten en vlees

Jambalaya

Elke dag weer de vraag “wat eten we vandaag”? Gelukkig vond ik een boodschappenbriefje in mijn jaszak met daarop chorizo, ham, rode en groene paprika en herinnerde ik me ineens een ontzettend lekker recept wat we een tijdje geleden aten!

Een Jambalaya, bekend uit New Orleans vol verse groenten, rijst, vlees en zelfs vis gecombineerd met verse en gedroogde kruiden. Op een koude dag maakt het je lekker warm en geeft het een voldaan gevoel.
Enige nadeel, het zijn veel ingrediënten, het is veel snijwerk en mijn keuken is dan direct een chaos. Maar….. groot voordeel! Maak een behoorlijke hoeveelheid en je eet er twee dagen heerlijk van! Dag twee is de Jambalaya zelfs nog lekkerder.
En krijg je veel mensen te eten is het ook een super gerecht!

Wat heb je nodig voor 4 tot 6 personen (tussen haakjes wat ik voor 2 personen gebruik en zelfs daar eten wij 2 dagen van)

– 2 eetlepels milde olijfolie
– 175 g chorizo in blokjes (100 g chorizo van de biologische slager)
– 275 g schouderham in blokjes (100 g)
– 1 ui (ik heb een rode ui gebruikt)
– 5 hele kruidnagels (ik gebruik er 3 of 4)
– 3 stengels bleekselderij
– 1 afgestreken theelepel gedroogde oregano
– 1 theelepel tijmblaadjes (ik heb verse tijm gebruikt)
– 1/2 rode en 1/2 groene paprika (ik gebruik 1 rode puntpaprika en 1 groene)
– 2 tenen knoflook uitgeperst (1 teen knoflook fijn gesneden)
– 2-3 mespunten cayennepeper (klein beetje)
– 350 g Amerikaanse langkorrelige rijst (ik gebruik 1 kopje wilde rijst van Albert Heijn)
– 1 1/2 eetlepel tomatenpuree (ik neem een klein blikje tomatenpuree)
– 2 laurierblaadjes
– 1 1/4 dl witte wijn
– 1 blik tomatenblokjes van 400 g
– 7 dl kippenbouillon (5 dl kippenbouillon)
– 200 g gare, gepelde middelgrote garnalen (heb ik laten vervallen vanwege het vlees)
– hand vers gesneden peterselie

Bereiding
Als je je niet laat ontmoedigen door de hoeveelheid ingrediënten is dit de handigste werkwijze om je keuken netjes te houden…

Voorbereiding
1. Snijden van alle groenten, de ui, de paprika’s, bleekselderij, knoflook
2. Leg de kruiden klaar: kruidnagels, oregano, tijmblaadjes (gedroogd of vers), cayennepeper, laurierblad, peterselie
3. Weeg de rijst af
4. Open blikje tomatenpuree en tomatenblokjes
5. Zet in een steelpan vast de kippenbouillon op

Bereiding
6. Verhit helft van de olie in stevige braadpan en bak chorizo blokjes 3-4 minuten op hoog vuur
7. Voeg ham halverwege toe en bak nog 2 minuten
8. Haal uit de pan en laat uitlekken op een bord met wat keukenpapier

9. Voeg ui toe (kijk of je nog wat olie bij moet voegen) samen met bleekselderij, oregano en tijm en bak ongeveer 6 minuten tot de ui glazig is.
10. Paprika toevoegen en 2 minuten roerbakken
11. Knoflook, cayennepeper en rijst toevoegen, roeren en tomatenpuree toevoegen, laten pruttelen
12. Laurier en witte wijn toevoegen, af en toe roeren tot wijn verdampt is

13. Tomatenblokjes, hete bouillon, ham en chorizo toevoegen
14. Al roerend aan de kook brengen
15. Deksel op de pan en 15 minuten laten pruttelen tot rijst gaar is
16. Eventueel garnalen toevoegen en nog paar minuten op vuur laten staan
17. Vuur uitzetten, kruidnagels (als je ze kunt vinden) en laurierblad verwijderen
18. Even laten staan, peterselie erover en klaar!

Eet ze!

Bevindingen
Ik vind het echt een heerlijk gerecht! Al die smaken komen goed tot hun recht. Je wordt er lekker warm van en je bent niet te vol (behalve als je er teveel van eet : )) Enne met een glaasje witte wijn erbij (die je toch open hebt) is het bijna een feestmaal!

 

Geef een reactie