Een heerlijk supersnel te maken lunchgerecht met kikkererwten, tonijn en veel verse kruiden. En… als je het de avond van te voren klaarmaakt handig om mee te nemen naar je werk. Een prima vervanging van je broodmaaltijd want brood vormt ‘damp’ of ‘vocht’ in je lichaam. De kikkererwten vullen je maag terwijl het gerecht als geheel lekker fris en luchtig blijft. De kruiden helpen bij de vertering.
Wat heb je nodig?
– 400 g kikkererwten (de biologisch dynamische kikkererwten van Demeter zijn het lekkerste)
– 40 g tonijn uit blik (ik gebruik meestal het hele blikje)
– 4 lente uitjes, gesnipperd
– 1 stengel bleekselderij
– 100 ml olijfolie
– 4 eetlepels vers citroensap
– citroenschil en sap van een 1/2 citroen
– 3 eetlepels verse gladde peterselie
– 1 eetlepel verse gehakte dille
– zout en versgemalen peper
Bereiding
Nou gemakkelijker kan bijna niet : )
1. Laat de kikkererwten en tonijn uitlekken en doe ze bij elkaar in een schaal
2. Snij de lente uitjes
3. Bleekselderij in stukjes snijden
4. Meng de olie, vers citroensap en de citroenschil door elkaar
5. Snijd de verse peterselie en dille fijn
6. Roer alles door elkaar en maak af met peper en zout
Je kunt de salade een tijdje in de koelkast zetten om koud te worden voordat je ze opdient. Maar volgens de 5 elementen is je spijsvertering beter af met de salade op kamertemperatuur. Ik zou zeggen, laat alles een kwartiertje intrekken en dien dan op.
Het gerecht komt uit Griekenland en heet daar tonos me revithia.