Lamscurry met paprika en tomaat

Lamscurry met paprika en tomaatKoken volgens de 5 elementen betekent onder andere dat je kruiden en specerijen gebruikt om je vertering te ondersteunen. De indiase keuken is wat dat betreft prima geschikt. Zorg er wel voor dat je niet teveel chilipeper gebruikt want dat zorgt ervoor dat je poriën open gaan staan en je gaat transpireren. Prima als je in de Tropen zit maar minder goed hier in de winter omdat er dan “kou” je lichaam in kan dringen.

Deze lamscurry is niet te heet maar heeft gewoon net een lekkere pittige nasmaak. Bijzonder bij deze curry is dat je niet begint met bakken in olie maar de ingrediënten eerst laat garen in water. Wat heb je nodig?

Ingrediënten (4 personen)
– 350 g lamsbout, uitgebeend (ik heb lamsboutlapjes van de bioslager  in stukjes laten snijden)
– 50 g groene paprika
– 75 g ui
– 1 eetlepel gember-knoflookpasta (stukje gember en wat knoflookteentjes heel fijnhakken, liefst even in de vijzel)
– 1 tl chilipoeder
– 1/2 tl koenjitpoeder (kurkuma)
– 1 tl garam masala
– 1 tot 1,5 tl zout
– 2 eetlepels olie
– 75 g tomaten
– ringetjes bieslook of lente ui voor de garnering

Bereiding

  • Snijdt het vlees in blokjes van 2,5 cm
  • Snijd de groene paprika in blokjes van 1 cm
  • Vlees in braadpan
  • Ui, gember/knoflookpasta, 1 tl chilipoeder, 1/2 theelepel koenjit, 1 tl garam masala, 1 tl zout toevoegen + 3 dl water
  • Roeren en met deksel op pan aan de kook brengen
  • 30 tot 35 minuten zachtjes laten pruttelen

 

Let op!

  1. Haal na zo’n 30 minuten de deksel van de pan, draai het vuur hoog en blijf roeren tot het vocht verdampt is en de masalapasta dik wordt.
  2. Dan 2 eetlepels olie toevoegen en 1 minuut mee pruttelen. Dit is omdat de specerijen en de olie zich aan het vlees moeten hechten.
  3. Bak de masala pasta nog enkele minuten tot ze donkerder wordt en begint te glanzen.
  4. Voeg paprika en tomaat toe, bak ongeveer 3 minuten
  5. Zet het vuur uit en laat het gerecht 3 minuten staan, strooi er de bieslook of lente ui overheen en dien op!

Bevindingen
Je blijft roeren… maar uiteindelijk is het meeste vocht in de pan verdampt en kun je de olie toevoegen. Wij vonden de curry echt heerlijk smaken met bruine biologische Basmati rijst en de witlof mandarijn salade als frisse tegenhanger. Ik zou zeggen… geniet ervan!

Geef een reactie