Pittige kippensoep met zoete aardappel

kippensoep met zoete aardappel

Buiten koud en ongezellig en behoefte aan zon en warmte in januari. Maar ja… vakantie duurt nog even dus dan maar een lekker verwarmende kippensoep. Kip is in de vijf elementen keuken het vlees dat het yin in je lichaam (ofwel de sappen) aanvult. Na een zwangerschap herstel je goed met kippensoep. De zoete aardappel hoort bij het element Aarde, de kip bij het element Metaal.

Dus… als liefhebber van soep, deze kippensoep met zoete aardappel en kokosmelk uit het 500 soepen boekje (een van mijn favoriete kookboeken). Als je houdt van specerijen dan hoef je voor deze soep niet echt veel in huis te hebben. Wat koop je in?

Ingrediënten

  • 2 eetlepels zonnebloemolie (nou ja, ik heb olijfolie gebruikt)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, uitgeperst (ik heb er 1 gedaan en dan gesneden vanwege gebrek aan knoflookpers)
  • 2 theelepels geraspte gember (waarom wordt er in recepten toch niet gewoon een aantal centimeters gezegd wat ik van de verse gember af moet halen…)
  • 2 groene chilipepers fijngehakt (tja, wel een rode in huis, geen groene en ook maar 1 in plaats van 2)
  • 1/2 theelepel koenjit
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 zoete aardappels in blokjes
  • 2 kipfilets in blokjes (lekker met echt biologische kippendij in plaats van kipfilet, voor 2 pers. 200 g)
  • 400 ml kokosmelk (mijn favoriete merk is Aroy D kokosmelk)
  • 8 dl kippenbouillon (nou, 1 liter want anders zo ingewikkeld met de bouillonblokjes : ))
  • sap van 1/2 citroen naar smaak (ik heb wat druppels gebruikt uit een citroenflesje)
  • zout en peper (vergeten… was ook niet nodig)
  • fijngesneden koriander, als laatste om erover heen te doen


Bereiding

  1. Snijd ui, knoflook (of uitpersen), gember en chilipeper zeer fijn snijden of even in de vijzel
  2. Zet de kruiden klaar: koenjit, komijn, koriander
  3. Snijd de zoete aardappel en kip in blokjes
  4. Olie in de pan en ui toevoegen en 3 minuten laten smoren
  5. Knoflook, gember en chilipeper toevoegen voor 2 minuten
  6. Koenjit, komijn en koriander toevoegen
  7. Zoete aardappel, kip, kokosmelk en bouillon toevoegen aan de kook brengen
  8. Deksel op de pan, vuur laag en 15 minuten zachtjes laten pruttelen tot aardappels en kip gaar zijn
  9. Als je wilt kun je de helft van de aardappels fijnprakken
  10. Citroensap erdoor, zout en peper naar smaak en verse koriander toevoegen


Wat vinden we ervan?

Heerlijk! Lekkere zoetige smaak en toch pittig. Je buik wordt er lekker warm van en je voelt je voldaan. Klein stukje brood kan maar is beter van niet en ook niet nodig. De soep vult maar maakt je niet te vol en je voelt geen behoefte om later op de avond nog van alles te gaan eten. Goed voor de lijn dus.


Tip

Wij zijn met z’n twee maar ik maak de soep altijd voor 4 personen zodat ik de volgende dag ook nog een lekker lunch gerecht heb.

 

Geef een reactie