Salade van venkel, dadels en parmezaanse kaas

 

Soms zie je een foto van een gerecht, lees je de ingrediënten en denk je…. mmmmmm. Dat is het geval met dit gerecht. De tabbouleh was al voorbestemd om te maken maar met wat meer visite dacht ik, ik maak er nog een gerecht bij. Warm weer buiten, gezond veel groenten erin + lekkere zoete dadels. Selectie op gezonde groenten en niet zozeer op 5 elementen. In dadels zit veel kalium en voedingsvezel en zijn een goede bron van ijzer wat je een energie-oppepper geeft. In venkel zitten ook veel voedingsvezels én het is goed voor de verlaging van cholesterol. Bleekselderij ontspant de spieren die de bloeddruk regelen, bovendien werkt het kalmerend en bloedverlagend.

Ingrediënten
– 3 stengels bleekselderij, schuingesneden in flinterdunne plakjes
– 1 venkelknol, verticaal halveren en ook in dunne plakken snijden
– sap van 1/2 citroen
– klein handje platte peterselie
– 3 eetlepels pompoenpitten (ja, dat was dus jammer bij de inkoop helemaal vergeten, terwijl ik nog wel een lijstje bij me had), even bakken in koekenpan (droog)
– 75 g walnoten, ook roosteren in droge koekenpan
– 150 g verse geraspte Parmezaanse kaas
– 10 dadels, ontpit en juliënne gesneden (dat is een partij kleefgedoe!, je bent al blij als je het gesneden krijgt laat staan julienne..)

Dressing
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 eetlepels walnotenolie (ook weer een aanschaf voor de toekomst)
– sap van 1/2 citroen
– zout en zwarte peper uit de molen

Bereiding
Meng bleekselderij, venkel en citroensap in een kom.
Rooster pompoenpitten en walnoten
Ontpit en snijd dadels fijn
Meng alles door elkaar tot een lekkere salade

Voor de dressing doe je het citroensap in een bakje, voeg de oliën al roerend toe, zout en peper naar smaak toevoegen en over de salade heengieten.

Bevindingen
Het gerecht is lekker knapperig en ziet er mooi uit, in combinatie met de Tabbouleh en een stukje vers Turks brood met echte boter een jammie maaltijd.

Effect in mijn lichaam
Wederom licht en luchtig.

 

Grutten in de keuken, frisse tabbouleh met boekweit

Boekweitgrutten, dat klinkt echt als iets uit de Middeleeuwen en het ziet er ook uit als iets uit die tijd! Je hebt direct een beeld van vrouwen in grijsachtige juten schorten met grote manden. Afijn… gewoon een pakje gekocht en we gaan er mee aan de slag. Twee keer zelfs want de eerste keer dacht ik dat ik het fout bereid had, dus weggegooid en opnieuw begonnen.

Het recept is een Tabbouleh (traditioneel Arabisch gerecht eigenlijk met bulgur) maar nu dus met boekweitgrutten. Voordeel van boekweitgrutten is dat ze glutenvrij zijn. Fijn omdat we een gast hadden die allergisch is voor gluten. Het recept komt niet uit het 5 elementen kookboek maar ik heb de ingrediënten opgezocht in de 5 elementen classificatie en in volgorde gezet. Je kunt nu de bereiding volgens de 5 elementen doen (na elke ingrediënt even omroeren).

Er hoeft geen zout in, maar omdat anders het element water ontbreekt heb ik het er toch bijgezet, zou er 3 korrels in doen niet meer. Een gemakkelijkere manier voor 5 elementen koken is de volgorde laten voor wat hij is en alleen zorgen dat alle elementen vertegenwoordigd zijn.

net gekookte boekweitgrutten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gekookte boekweit gemengd met o.a. kruiden, komkommer, tomaat

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ingrediënten
(4 personen)
– 175 g boekweitgrutten (aarde)
– 6 eetlepels gehakte verse munt (aarde)
– 1 eetlepel olijfolie (aarde)
– 2 uien, fijngesnipperd (metaal)
– mespunt gemengde specerijen (komijn, koriander) (metaal)
[- heel klein beetje zout (water)]
– 12 eetlepels gehakte verse peterselie (goed voor de spijsvertering) (hout)
– 1 grote vleestomaat, zonder pitjes, fijngesneden (hout)
– sap van 1 citroen (hout)
– 1 komkommer, zonder zaad en in blokjes (hout/vuur), in de lijst staat komkommer zowel onder het element hout als onder vuur….

Bereiding
Ik begin met de boekweit. Op het pak staat dat je 1 kop boekweitgrutten met 2 koppen water aan de kook moet brengen. Daarna laat je ze in 5 minuten op een zacht pitje gaar worden. Ten eerste… wat ik ook doe, het geheel lijkt op cement en blijft vreselijk aan de pan plakken. Hoe meer water je toevoegt hoe meer het een pap wordt, niet echt de bedoeling voor dit gerecht. Smaak is wel ok, beetje flauw alleen.

Bereiding volgens het recept is dat je de grutten eerst moet afspoelen, uit laten lekken, water in een middelgrote pan aan de kook brengen, grutten erin en in 10 minuten gaar laten worden. Daarna weer laten uitlekken en af laten koelen. Goed dit heb ik als eerste gedaan en je wilt niet weten hoe de bodem van mijn pan eruit zag…

Daarna snij je de overige ingrediënten en meng je alles door elkaar. Boekweit erbij en in de koelkast verder laten afkoelen. Grappig is dat ik ooit in een restaurant weleens Tabbouleh gegeten heb maar in mijn herinnering er gelige korreltjes in zag zitten, beetje zoals couscous. Dat blijkt ook te kunnen, bulgur wat er eigenlijk in hoort is ook geler dan de boekweit. Boekweit oogt grijziger en is wat smeuiger.

Bevindingen
Ik vind het er niet echt heel smakelijk uitzien met de boekweitgrutten maar de smaak is heerlijk fris en past helemaal bij een warme zomerdag. Volgende keer ga ik het voor het “gezicht” toch liever met couscous of bulgur klaarmaken.

Effect in mijn lichaam
Dit gerecht heb ik gecombineerd met een salade van bleekselderij, venkel en dadels + een paar plakjes turks brood. Gevoel is licht en gemakkelijk verteerbaar.

Zalm met sinaasappel

 

Na de niet zo succesvolle bonenmaaltijd nu een lekker gerecht met zalm. Gecombineerd met sojasaus en sinaasappel klinkt het superlekker (als je tenminste van zalm houdt). Het enige ingrediënt wat ik niet in de kast heb is tamari, een sojasaus. Wat heb je voor de rest nodig?

Ingrediënten voor 4 personen
– 4 eetlepels tamari (water)
– rasp en sap van 1 sinaasappel + nog extra sinaasappel in plakken (hout)
– 2 cm verse gemberwortel heel fijn gesneden (metaal)
– teentje knoflook (metaal)
– 4 bosuitjes, in kleine ringetjes (metaal)
– 4 biologische zalmfilets van 150 g per stuk (voor het eerst gehaald bij Marqt, de biologische supermarkt) (water)
– 200 g gemengde spinazie (aarde), waterkers (heb ik niet gebruikt) en rucola (vuur, denk ik omdat de smaak bitter is)

Bereiding
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Meng in schaal de fijngesneden gemberwortel, bosuitjes en knoflook (metaal) met de tamari (water), de rasp en sap van sinaasappel (hout).
– Leg de zalmfilets erop, dek de schaal af en zet hem 30 minuten in de koelkast om te marineren, af en toe de zalm omdraaien.
– Op de zalmfilets leg je vervolgens de sinaasappelplakjes en verwarm het 10 – 15 minuten in de oven tot de zalm gaar is.
– Uit de oven laat je de zalmfilets even 5 minuten staan.
– Verdeel de spinazie, waterkers en rucola over je bord, zalm erop en de marinade erover verdelen.
– Eigenlijk hoef je er niets meer bij te geven, maar een beetje Thaise rijst smaakt er heerlijk bij.

Bevindingen
Het smaakt overheerlijk! Precies de goede combinatie van zout, knapperig en fris en niet te zwaar bij het warme weer. Voor herhaling vatbaar.

Effect in mijn lichaam
Prima, niet te vol maar gewoon lekker gegeten

 

Adukibonen met groenten

 

Adukibonen, ze zien erin elk geval stylish verantwoord uit… donkerrood met een wit streepje. Als Feng Shui interieurontwerper let ik daar ook op, tenslotte. Of ze lekker zijn dat gaan we nog ervaren met deze groentenstoofpot. Wat haal ik in huis?

Ingrediënten (4 personen!), ik heb 100 g bonen gebruikt voor 2 personen
– 200 g Adukibonen, een nacht of 12 uur laten weken
– Groentebouillontablet, tarwevrij (tja… dat wordt toch voor het gemak even het vertrouwde tuinkruidentablet van Maggi)
– 1 ui
– 2 wortels in dikke plakjes
– 1 prei in ringen
– 1/2 pompoen (de groenteman heeft voor mij een part van een giga pompoen afgesneden en schoongemaakt, als ik een halve had genomen dan lusten we de eerstkomende jaren geen pompoen meer denk ik. Zou handig zijn als er in het recept vermeld zou staan welk type pompoen, maar goed)
– 1 theelepel gemalen komijn
– 1 theelepel kurkuma
– 250 g boerenkook of savooienkool
– 4 eetlepels gehakte verse kervel (en ook dat is een gemiste kans vandaag, want niet in huis en vergeten te halen)

Dit gerecht combineer je met Gierstpuree (recept komt later). Ik heb zelf de kool in het gerecht los klaargemaakt volgens weer een ander recept, komt ook nog. Voor nu heb ik makkelijk gedaan en het gecombineerd met couscous.

Ik ben zo verblind door de mooie adukibonen en het feit dat dit gerecht goed is als je wilt afvallen, dat ik de “winterfeel” van de ingrediënten even laat voor wat het is ook al was het gisteren behoorlijk benauwd buiten. Ben gewoon benieuwd wat het doet en hoe het smaakt dus we gaan ervoor. Het gerecht versterkt ook het miltgebied en zuigt vocht uit het lichaam op.

Bereiding
Gedoe weer met die bonen want die moet je een nacht of 12 uur laten weken. Heb ze om half 8 ’s ochtends in een pannetje met water gedaan, halen we net als ik om 19.00 ga koken.
Dit gerecht komt uit een ander boek wat niet volgens de cyclus kookt maar wel veel over de effecten van de ingrediënten vertelt dus dit is een dagje gewoon koken met gezonde ingrediënten.

– Bonen uitlekken en afspoelen
– Bonen in pan met koud water en aan de kook brengen
– 15 minuten flink doorkoken of gifstoffen! te verwijderen (wat is dat nou, dacht dat het zo gezond was allemaal!)
– Weer uitlekken en afspoelen
– Bonen terug in de pan met 1 liter, schoon en koud water
– Bouillontablet erbij, aan kook brengen
– Op laag vuur 10 minuten laten doorkoken
– Ui, wortels, prei en pompoen toevoegen
– Gemalen kurkuma en komijn toevoegen en 10-15 minuten laten doorkoken
– Kool erbij en paar minuten beetgaar laten worden
– Kervel eroverheen strooien

Zoals je ziet heb ik de stoofpot gecombineerd met een recept voor “goed verteerbare” witte kool (met laurierblad en jeneverbessen) en snel klaar couscous.

Mijn bevindingen
Tja, wat zullen we ervan zeggen. Winters dat zowiezo, door de vele gerechten heeft de stoofpot iets te lang op het vuur gestaan waardoor de pompoen en wortel eigenlijk te zacht zijn geworden. En als ik iets niet lekker vind dat zijn het “peen en uien” achtige gerechten. Bonen hebben natuurlijk al van zichzelf iets meligs dus in combinatie met de pompoen en wortel wordt het helemaal een beetje melige toestand. M is er al helemaal niet enthousiast over. De kool is een leuke actie maar waarschijnlijk teveel laurierblad of jeneverbessen waardoor het soms te bitter te smaakt. Het gerecht haalt het niet naar de top tien, sterker nog denk niet dat ik het nog een keer ga maken (misschien alleen als het heel koud is buiten).

Effect in mijn lichaam
Toch weer raar, gevoel na het eten is weer prettig. Niet te vol maar gewoon gevuld. En…. vanmorgen bleek ik toch 4 ons lichter te zijn, dat dan weer wel.

 

Pastasalade met courgette

 

Ik vond dit recept op de site van Jutta Koehler, zij is voedingsdeskundige en werkt met TCM (Traditional Chinese Medicine) en 5 elementenvoeding (www.5elementenvoeding.nl).
Je vindt veel informatie op haar site en ook allerhande trainingen en workshops.
Maar goed… dit recept dus, prima als lunchgerecht, wij hebben het als avondmaaltijd gegeten. Wat hebben we allemaal nodig?

Ingrediënten
– Courgette (aarde)
– Gedroogde tomaten (aarde)
– Geroosterde pijnboompitten (aarde)
– Olijfolie (aarde)
– Geperste knoflook (metaal)
– Peper (metaal)
– Sap van halve citroen (hout)
– (rijst) azijn (hout)
– pasta, tarwe of spelt (hout)
– Verse basilicum en rucola (vuur)
– Zeezout (water)

Het recept is in basis erg gemakkelijk (pasta koken, knoflook en courgette bakken, door pasta roeren en op smaak brengen met de overige ingrediënten) maar ik wilde toch proberen in volgorde van de 5 elementen te koken. Dus wordt de volgorde iets anders.

Bereiding volgens 5 elementencyclus (eigen interpretatie)
– Water opzetten en pasta koken
– Pan verhitten, olie erin en courgette bakken (aarde)
– In andere pan de pijnboompitjes roosteren (aarde)
– Fijngesneden knoflook erbij (metaal)
– Peper toevoegen (metaal)
– Klein beetje zout (water)

Geheel mengen met de pasta
Op smaak brengen met sap van halve citroen, wat rijstazijn (hout), de verse basilicum en de rucola (vuur) en als laatste de gedroogde tomaatjes erover strooien (aarde).

Mijn bevindingen
Weet niet of deze volgorde helemaal correct is en wil je het makkelijk doen, ook goed. Resultaat was in elk geval erg smakelijk, ook al is het opgediende bord qua styling wat slordig uitgevallen!

Effect in mijn lichaam
Voelt voldaan en luchtig. Lekker gerecht bij warm weer.

Een verrassend gierstontbijt

gierstontbijt, de gele kleur komt van de kurkuma

De boterham met kaas doen we niet meer, we gaan voor gierst. Nooit eerder gegeten en al helemaal niet eerder klaargemaakt. Een spannende actie. Temelie noemt het in haar boek Goed in je vel met de 5 elementen een Turbo-gierst-ontbijt en dat is het!

Wat is gierst precies? Even opgezocht op Wikipedia en dan blijkt dat het tot een groep van graangewassen met kleine korrels te behoren uit de grassenfamilie. Daar weet ik nog steeds niks mee maar als ik verder lees blijkt het al heel oud te zijn en was er al gierstteelt tussen 8300 en 6700 voor Christus.
Vooral in Afrika en Azië is gierst het belangrijkste voedingsmiddel. Leuk om te weten dat gierstkorrels glutenvrij zijn, ze bestaan voor 60 tot 80% uit koolhydraten, 6 tot 20% eiwit en 1 tot 6% vet. Parelgierst wordt het meest als couscous gegeten en het wordt ook verwerkt tot meel, griesmeel, vlokken en popcorn.

Het recept is zoals gezegd een Turbo-gierst-ontbijt

Ingrediënten
– Gierst (heb voor 2 personen iets minder dan een kopje vol gebruikt, maar dit kan nog wel wat minder)
– Boter
– Pikant vierkruidenmengsel (kardemom, korianderzaad, komijn, kurkuma)
– Zout
– Citroensap
– Zoete paprika

Bereiding
De gierst blijk je eerst te moeten zeven, ook weer even wennen want meestal is wat ik koop “ready-for-use”. Goed, zeven dus tot het spoelwater helemaal helder is. Doe de gierst in een pan en vul hem met water tot 2 cm boven het gierstniveau. Dan 2 tot 3 minuten koken, deksel erop en zachtjes laten pruttelen voor 15 minuten. Niet roeren (wel af en toe deksel eraf doen anders zit je kookplaat vol met water). Heb gemerkt dat er toch nog wat schuim op het water komt, dat zeef ik eruit, waarschijnlijk is dat minder of niet als je de gierst langer afspoelt.
Raar idee ook om een warm ontbijt te maken in plaats van je broodje kaas, hagelslag of pindakaas.

Dan…
Aarde – gierst is klaar (misschien heb je nog wat water afgegoten, dat heb ik in elk geval gedaan), leg er daarna een paar plakjes boter op
Metaal – bestrooien met het vierkruidenmengsel. Dit is een mengsel van 1/2 theelepel kardemom, 1 theelepel, korianderzaad, 1 theelepel komijn, 1/2 theelepel kurkuma, alles is gemalen.
Water – voeg wat zout toe
Hout – citroensap erbij
Vuur – zoet paprikapoeder erbij en dan alles omroeren

Vervolgens hebben we een smeuïge massa, doe het in een schaaltje en opeten maar.

Mijn bevindingen
Vind het er persoonlijk niet heel erg lekker uitzien, maar goed ik hou ook niet zo van rijstepap en dat soort toetjes. Als ik een hap neem vind ik het voornamelijk laf smaken, niet echt krachtig, krijg er niet het wouwie gevoel van. Is het voor herhaling vatbaar?

Effect op mijn lichaam
Nou, echt bijzonder kan ik wel zeggen! Vond het dus niet lekker maar het effect is mega, alsof er een kacheltje in mijn lichaam gaat branden! Ongelofelijk! De motor is gestart, de dag kan beginnen! Kleur op de wangen en een warm gevoel in het maag gebied.
Wat het doet is het midden van je lichaam voeden en het verteringsvuur stimuleren, zodat je de hele dag over een gezonde eetlust beschikt.

Welk ontbijttype ben jij?
Het blijkt dat er in het algemeen 2 ontbijttypen zijn. Degenen die hun energie uit eiwitten en vetten halen en degenen die dit juist uit meervoudige koolhydraten halen. Met dit ontbijt weet je welk type je bent. Het blijkt dat mensen die dit gierst ontbijt eten en na 1,5 uur gierende trek hebben in iets hartigs hun energie uit eiwitten en vetten halen. Wij blijken meer het koolhydraattype te zijn want we hebben na 3 tot 4 uur pas trek. Leuk om te weten van jezelf!

5 elementen voorraadkast

Indiase specerijen op de markt

Wat opvalt bij deze keuken is het gebruik van specerijen, kruiden en peulvruchten. Specerijen hebben we in huis, kruiden heb wel gedroogd maar vers niet. We hebben geen tuin maar een balkon op het zuiden. Prima natuurlijk om kruiden te kweken, maar aangezien ik de plantjes soms iets te lang zonder water laat zitten gaat dat niet altijd goed. Ik ga mijn leven beteren en zal voortaan goed voor ze zorgen want elke keer los kopen is ook zo wat. En dan peulvruchten, tja… niet zo bekend mee laten we het daar op houden.

Dus wat ga ik aanschaffen? Ik ga even uit van de recepten in de boekjes van Temelie dan komen we al een heel eind. Bij voorkeur koop je biologisch bij de natuurvoedingswinkel omdat de kwaliteit daar beter is. Omdat je per gerecht redelijk weinig ingrediënten gebruikt is het fijn als die van goede kwaliteit zijn. Onderstaande lijst is natuurlijk bij lange na niet compleet maar handig om mee te beginnen. Bij de toko, turkse of marokkaanse supermarkt hebben ze de specerijen in wat grotere hoeveelheden verpakt, ze zitten daar (in elk geval in Haarlem) in van die plastic saladebakjes. Handig als je dat regelmatig gebruikt.

Boodschappenlijst:

Basisingrediënten

  • Diverse soorten uien
  • Lente ui
  • Knoflook
  • Echte boter
  • Olijfolie
  • Sesamolie

Rijst en granen

  • Gierst
  • Volkoren pasta
  • Rondkorrelige rijst
  • Volkoren rijst
  • Pandan rijst
  • Basmati rijst
  • Mochi zoete rijst

Peulvruchten

  • Kikkererwten
  • Mung bonen
  • Aduki bonen
  • Groene linzen
  • Rode linzen

Specerijen (gemalen)

  • Komijn
  • Koriander
  • Kurkuma
  • Kardemom
  • Peper
  • Zoete paprika
  • Laurierblad
  • Jeneverbessen
  • Cayennepeper
  • Gember

Kruiden (liefst vers)

  • Majoraan
  • Oregano
  • Basilicum
  • Gladde Peterselie
  • Tijm
  • Laurierblad
  • Bieslook

Ook handig

  • Citroensap
  • Rijstazijn
  • Shoyu saus