Vietnamese soep, Pho

pho vietnamese rundvleessoep myanmar-1747 opstraateten-1734 Vietnamese soep ofwel Pho, jullie weten inmiddels wel dat ik houd van soep en dan vooral met veel kruiden en specerijen erin zoals in Azië gebruikelijk is.

Deze soep is heerlijk en past qua smaken ook helemaal in de vijf elementen keuken. Specerijen, verse kruiden en rundvlees (met gember om het vlees beter verteerbaar te maken) in een heerlijke, wat langer getrokken bouillon.

Op de foto’s zie je mij in Myanmar (het vroegere Birma) in 2006, alweer 10 jaar geleden! Omdat de hotels toen als ontbijt vaak alleen de keuze hadden uit zoet wit brood of een eitje kozen wij soep op straat voor ontbijt. En dat doen meer mensen zoals je ziet. Een gezellig samenzijn op straat, degene die de lage plastic krukjes uitgevonden heeft is er hopelijk rijk van geworden want heel Azië staat er vol mee.

Maar goed… de soep om thuis te maken. Als je van gourmetten houd is dit je soep want het eet, met allemaal verschillende bakjes op tafel, heel gezellig.

 

Aandachtspunt: de bouillon moet 1 uur trekken met de specerijen erin dus begin op tijd!

Ingrediënten

“Vietnamese soep, Pho” verder lezen

Rode linzen soep met bataat en kokosmelk

Rode Linzensoep met BataatEen stevige soep met zoete aardappel en linzen, niet echt geschikt voor als het heel warm is maar wel als het koud is buiten of je krijgt het zelf maar niet warm.

De zoete aardappels (bataat) die ik gehaald heb bij de biologische winkel bleken niet oranje maar echt paars! Verrassend en vreemd om de uiteindelijk lila soep te eten 🙂

 

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 eetl. plantaardige olie
  • klein bosje lente uien, gesneden in dunne ringetjes
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 5 cm gehakte of fijngestampte gemberwortel
  • 2 chilipepers heel fijn gehakt (laat ze weg als je niet zo van pittig houdt)
  • 2 stengels citroengras fijngesneden (theelepel sereh heb ik gebruikt)
  • 225 g rode linzen afgespoeld
  • 2 zoete aardappels, niet te klein (ik had er 3 dat was veel te veel) of een flespompoen van 500 g in blokjes gesneden
  • 1,2 l groente of kippenbouillon
  • 1 blik kokosmelk van 400 ml
  • 1 eetlepel tamarindepasta (klein potje, te koop bij de toko of turkse winkel)
  • 2 eetlepels verse koriander
  • thaise vissaus
  • eventueel klein beetje basterd- of palmsuiker

Bereiding Rode Linzensoep met bataat en kokosmelk

Het is een hele lijst maar de bereiding is super makkelijk zoals vaker bij soep. In plaats van zoete aardappel kun je deze soep ook maken met pompoen.

Het voordeel van de zoete aardappel:
– veel vezels
– rijk aan bètacaroteen, je lichaam zet dit om naar vitamine A (goed voor je weerstand, ogen en huid)
– vol vitamine C, vitamine B6 (soepel houden van je bloedvaten), kalium en mangaan- houd je bloedsuikerspiegel relatief stabiel (in tegenstelling tot de gewone aardappel)

  1. Snijd lente ui, knoflook, gember en citroengras fijn (houd wat lente ui achter voor de garnering)
  2. Snijd de zoete aardappel (of pompoen) klein
  3. Verhit olie en voeg lente ui toe
  4. Vervolgens de knoflook, gember, chilipeper en citroengras of sereh erbij, roer ongeveer 2 minuten
  5. Voeg linzen, pompoen en bouillon toe
  6. Snijd de verse koriander fijn
  7. Laat koken tot linzen gaar zijn en zoete aardappel of pompoen zacht is
  8. Daarna kokosmelk, tamarindepasta en koriander door soep roeren, even kort warm laten worden
  9. Proef en breng op smaak met vissaus of tamari, limoensap en eventueel suiker
  10. Garneer met beetje lente ui en/of koriander

Bevindingen

Lekker verwarmend deze soep, ik vind soep altijd lekker met wat gedoe erin maar je kunt hem natuurlijk ook pureren tot een gladde soep. De tweede dag zijn de smaken nog beter ingetrokken en is de kleur helemaal paars geworden! Blijf het wennen vinden, vind toch iets in groen, geel, oranje, bruin lekkerder blijkt. Hoe je je dan toch weer laat beïnvloeden door kleur!
De soep vult ook behoorlijk dus een broodje erbij is helemaal niet nodig, scheelt je weer wat koolhydraten.

 

Is je lever uit balans?

Is je lever uit balans dan kan dat de oorzaak zijn van ontzettend veel klachten. Juist daarom hebben zowel de Chinese Geneeskunde als de Ayurveda veel aandacht voor de conditie van je lever.

[bol_product_links block_id=”bol_571dc0e49ef97_selected-products” products=”1001004006158854″ name=”Energie Herstelplan” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

In het boek het Energie Herstelplan van Marijke de Waal-Malefijt en Tanja Visser vind je uitgebreide aandacht voor de verschillende leverpatronen en adviezen om dit op te lossen.

Herken je iets? Dan geeft het boek je prima tips en adviezen maar als je al jaren klachten hebt dan zou ik je aanraden een persoonlijk voedingsadvies aan te vragen bij een van de twee. Kijk daarvoor op www.gottswaal.nl of www.dieetcare.nl

Ik geef je een samenvatting van de 3 belangrijkste patronen die in het boek vermeld worden.

1. Uitgeputte lever, je lever voert zijn taken niet meer goed uit

De belangrijkste kenmerken zijn:
– bloedarmoede
– duizeligheid
– bleek gezicht, tong en nagels
– droge haren en/of huid en brosse nagels
– wazig en/of vlekken voor de ogen zien
– nachtblindheid
– oorsuizen (hoge toon)
– chronische ontstekingen aan o.a. ogen, pezen en/of geslachtsorganen
– rusteloosheid
– slapeloosheid, wakker tussen 01.00 en 03.00 uur ’s nachts
– trillingen en kramen in spieren

De oorzaken hiervan zijn:
– een onevenwichtig eetpatroon
– emotionele conflicten
– onvoldoende rust en slaap
– groot bloedverlies

2. Leverstagnatie, de energiestroom in de lever is geblokkeerd waardoor
energie en vloeistoffen niet meer goed door je lichaam stromen en
verdeeld worden

Belangrijkste kenmerken:
– gevoel van brok in de keel
– verstopping, vooral in het weekend, op vakantie, of bij stress
– bobbels en knobbels in bijv. de huid, borst of keel
– gezwellen (zowel goedaardig als kwaadaardig)
– maagpijnen met het gevoel een steen in de maag te hebben
– stijf gevoel bij het opstaan: verdwijnt in de loop van de ochtend en door beweging

Oorzaken zijn:
– te veel of onjuiste voeding
– overbelasting met leverbelastende stoffen
– tekort aan leverversterkende stoffen
– mentale of emotionele spanningen
– te weinig lichaamsbeweging

3. Leverhitte, je lever draait overuren en raakt oververhit

Belangrijkste kenmerken:
– neus- en maagbloedingen
– hoge bloeddruk
– rood, branderig en heet gezicht, ogen en/of tong
– knallende hoofdpijn of zelfs migraine
– explosieve stemming: neiging tot schreeuwen met woede-uitbarstingen
– dorstig zijn, droge mond hebben
– acute, heftige ontstekingen van de ogen, pezen, spieren of geslachtsorganen

Oorzaken zijn:
– verkeerd voedingspatroon
– aanval van micro-organismen en/of klimatologische omstandigheden
– inhouden van boosheid, irritatie en frustratie

Zoals aan het begin gezegd raad ik je dit boek (of persoonlijk voedingsadvies) echt aan als je al jaren tobt met klachten er van af wilt.

Gehaktschotel met boontjes en groene paprika

Gehaktschotel met boontjes en groene paprikaSoms moet je gewoon creatief zijn met wat je in huis hebt. In dit geval een doosje bruine grotchampignons, haricots verts, lente ui en tja, wat dan. Gehakt erbij gekocht en creatief gekookt.

Uiteindelijk toch wat lekkers geworden en supermakkelijk te maken. Vanuit 5 elementen koken kijk je altijd hoe je een gerecht zo kunt bereiden dat het goed verteert en de manier om rundvlees goed te verteren is om er verse gember bij te gebruiken.

Wat heb je nodig voor deze creatieve gehaktschotel (4 personen)

  • 2 ons rundergehakt (van mij had het ook 150 g mogen zijn)
  • doosje bruine grotchampignons
  • haricots verts
  • groene paprika
  • 2 lente uitjes gesneden
  • stukje verse gember, je kunt het los erbij doen of fijn raspen
  • 1 eetlepel sojasaus of ketjap manis afhankelijk van je smaak
  • peper en zout
  • wat verse kruiden zoals klein beetje bieslook en/of peterselie
  • olie
  • pandanrijst als je dat erbij wilt serveren (kan maar hoeft niet)

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens verpakking
  2. Kook de haricots verts half of helemaal gaar (aan de kook laten komen en 5 tot 6 minuten laten pruttelen)
  3. Champignons schoonborstelen en in plakjes snijden
  4. Lente ui schoonmaken en kleine ringetjes snijden
  5. Gember schoonmaken of fijnraspen
  6. Groene paprika snijden
  7. Giet 2 eetlepels olie in de pan en bak de lente ui
  8. Doe het gehakt erbij samen met de gember
  9. Doe de gesneden paprika erbij en laat even 2 minuten bakken
  10. Doe de champignons erbij en later de boontjes
  11. Voeg sojasaus of ketjap manis toe, roeren en 7 minuten laten pruttelen op zacht vuur
  12. Maak af met peper (zout) en een handje gesneden kruiden

Eet smakelijk!

Salade met raapstelen

raapsteelsaladeRaapstelen, een echte voorjaarsgroente die een beetje lijkt op jonge bladspinazie en rucola. Moet altijd denken aan repelsteeltje maar goed dat heeft er helemaal niets mee te maken 😉

Raapstelen zijn lekker in een stampot maar zeker net zo lekker in een salade. Eet hem als
maaltijdsalade (vegetarisch) of geef er een klein stukje vlees bij.

 

 

Ingrediënten salade met raapstelen

– 1 of 2 bosjes raapstelen dus
– lekkere tomaten (tasty tom)
– appel (elstar)
– avocado
– vers gebrande amandelen
– dressing van olijfolie, balsamico azijn, beetje mosterd, honing, zout en peper
– als extra kruiden kun je er nog wat verse basilicum of bieslook doorheen doen

Bereiding
1. Alles snijden en voorzichtig door elkaar mengen
2. Dressing maken

Eet smakelijk!

Venkelsalade met sinaasappel

venkelsalade met sinaasappelVenkel. Ziet er altijd zo gezond uit alleen behalve een heerlijk gerecht van Jamie Oliver met tomaatjes, olijven en kipfilet (wat het plan was) kom ik niet zover met inspiratie wat ik er nog meer mee kan doen.

Een recept met venkel dus. Lekker fris en licht en goed te combineren met alleen vlees of een quiche. Wij aten er een biologische hamburger bij.

 

 

Ingrediënten venkelsalade met sinaasappel

  • 1 venkelknol (ik had er twee)
  • witte wijn
  • laurierblad
  • knoflook
  • citroenschil
  • chilipeper (chilipoeder kan ook)
  • witte-wijnazijn
  • limoensap of citroensap
  • sinaasappelschil geraspt
  • 1 1/2 sinaasappel
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

  1. Kook de venkel (in kleine stukjes gesneden) in een laagje witte wijn en voeg laurierblad, knoflook, citroenschil en chilipeper toe. Duurt zo’n 10 minuten of totdat venkel gaar is.
  2. Doe venkelstukjes in slakom
  3. Schil 1 sinaasappel dik, snijd de stukjes en voeg toe aan venkel
  4. De andere sinaasappel snijd je eerst in twee, pers 1 helft uit voor de dressing, de andere helft maak je weer stukjes van voor bij de venkel
  5. Maak de dressing met de witte wijnazijn, olijfolie, mosterd, limoensap, sinaasappelsap, geraspte sinaasappelschil en voeg dit toe aan de venkelsalade.

Het is een superlicht en lekker gerecht, eet ze!

Marokkaanse harira

Soep met linzen en kikkererwten

Marokkaanse hariraSoep is voor mij dé uitkomst als ik het druk heb met werk en allerlei andere verplichtingen. Het is makkelijk, snel en je hebt er vaak 2 dagen plezier van als je wat meer maakt. De ingrediënten zijn voor 4 personen.

Deze keer dus een Marokkaanse harira soep, supergezond met linzen, kikkererwten, specerijen en kip. Wil je het liever vegetarisch dan laat je de kip gewoon weg.

Wat heb je nodig?

– 100 g Puy linzen
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 fijngesneden ui
– 2 uitgeperste tenen knoflook
– 1/2 theelepel gember
– 1/2 theelepel kurkuma
– 1 theelepel harissa (ik heb een tube harissa, te koop bij de marokkaanse winkel)
– 1.5 liter kippebouillon
– 1 blik tomatenblokjes, 400 g- 1 eetlepel tomatenpuree (neem altijd het hele blikje, anders is het weer zo’n gedoe met restjes)
– 1 blik van 400 g kikkererwten afgespoeld en uitgelekt
– 2 kipfilets in reepjes
– sap van 1/4 of 1/2 citroen
– zout en versgemalen peper naar wens
– fijngehakte koriander

Bereiding

  1. Kook de linzen zoals op verpakking (meestal zo’n 25 minuten), giet af en zet apart
  2. Verhit de olie in een grote braad- of soeppan en smoor ui en knoflook ongeveer 5 minuten
  3. Maak de bouillon van poeder of een blokje
  4. Voeg gemberpoeder, kaneel, kurkuma en harissa door en de bouillon
  5. Voeg tomatenblokjes, tomatenpuree, kikkererwten en linzen toe
  6. Breng soep aan de kook, draai vuur laag en doe deksel op de pan
  7. Voeg de gesneden kipfilet toe en laat 5 tot 10 minuten zachtjes koken totdat de kip gaar is
  8. Roer citroensap, zout (hoeft eigenlijk niet door bouillon), peper doorheen
  9. Hak de koriander fijn en bestrooi de soep hiermee

Eet ze!