Ontbijt van gierst met peer

peren

Gierst met peren is goed als ontbijt maar je kunt het ook prima als lunchgerecht eten.
Wist je dat peren heel goed de dorst lessen? Bovendien zijn ze beter voor je ‘midden’ dan zuur fruit.
Het gerecht is beter in de zomer dan in de winter.

De beste dorstlesser is trouwens heet water, beter dan kruidenthee dat je systeem kan uitdrogen als je het heel veel drinkt.

Ingrediënten (2 porties)

  • 1 grote peer
  • klein beetje vruchtensap (perensap, appel/perensap of cranberrysap)
  • gierst
  • zonnebloemzaadjes (ik heb pompoenzaadjes gebruikt)
  • 1 eetlepel gerstemout (ik heb klein beetje gembersiroop gebruikt)

Bereiding

  • gierst koken volgens gebruiksaanwijzing op verpakking
  • in steelpannetje klein beetje vruchtensap verwarmen en gesneden peer kort fruiten
  • gekookte gierst, zonnebloemzaadjes, 1 eetlepel gerstemout en klein beetje gemalen gember erbij, klein beetje water erbij en warm maken

Variatie
– Ik heb de gierst gekookt en in een schaaltje gedaan
– In het pannetje had ik het vruchtensap, de peer, heel klein beetje gembersiroop (ik houd niet van te  zoet) en beetje gemberpoeder. Bij het opdienen doe je dan naar wens de warme peer over je gierst en strooi je er wat zaadjes overheen.

Het effect van dit gerecht is dat het verfrist, hitte afkoelt, Qi opbouwt en stagnatie in de middelste verwarmer opheft (milt/maag). Het is niet zo goed als je juist last van inwendige koude hebt of bij vochtigheid.

 

Gezonde spinaziesalade

gezonde spinaziesaladeSpinazie, supergezond en lekker behoort tot het element Aarde. Het element Aarde staat voor de smaak zoet en de maag en milt. Ik had nog een halve zak spinazie liggen plus nog allerlei andere ‘restjes’ en dan is een salade een heerlijke en snelle oplossing. Koken uit de voorraadkast heet zoiets.

 

 

Ingrediënten (2 personen)

– spinazie, halve zak
– lekkere zoete tomaten (tasty tom van AH zijn mijn favoriet), stuk of 5
– 2 gekookte eieren
– avocado (ik had hem niet voorradig maar kan er ook nog door)
– julienne spekjes uitgebakken en even laten uitlekken op keukenpapier
– pijnboompitjes, kort geroosterd
– verse amandelen van de notenkraam (jammie!)- olijfolie en balsamico azijn gemengd met wat zout en peper
– paar sprieten bieslook fijngesneden

Bereiding

Hoe makkelijk kan het zijn…
– eitjes opzetten (4-5 minuten of langer als je van heel hardgekookt houdt)
– spinazie en tomaten wassen en snijden
– avocado schoonmaken en snijden
– spekjes uitbakken
– pijnboompitjes roosteren
– dressing maken
– bieslook snijden

Meng alles voorzichtig door elkaar in een mooie schaal en strooi de amandelen erover.

Eet ze!

PS Eet je deze salade als avondmaaltijd dan kun je er nog een heerlijk lamskarbonaadje bij eten.

 

Andijvie met pittig gehakt

andijvieAndijvie…

Volgens mij haat je andijvie of vind je het heerlijk. Mijn vader moest er niets van hebben, net als van spinazie. En wij (moeder en 3 dochters) vonden het heerlijk.

Dit recept is een van mijn favorieten. Heerlijk sappig met het rulle, aangemaakte gehakt en… als grote voordeel het is supersnel klaar! Handig als je eigenlijk geen tijd hebt om uitgebreid te koken.

Ingrediënten

  • verse of al fijngehakte andijvie in een zak (vuur)
  • rundergehakt (200 g voor 2 personen) (aarde)
  • eetlepel olie (aarde)
  • 1 ui, heel fijn gesneden (metaal)
  • 1 eetlepel kerriepoeder (metaal)
  • 2 eetlepels geraspte kokos (aarde)
  • 1 eetlepel Ketjap Manis
  • klein beetje zout (hoeft eigenlijk niet) (water)
  • peper (metaal)

Bereiding

  1. Was de andijvie en laat uitlekken
  2. Gebruik een wok
  3. Maak het gehakt aan met de kerriepoeder, kokos, ketjap, (zout) en peper*
  4. Bak het uitje zachtjes in de olie
  5. Voeg het aangemaakte gehakt toe en bak tot het bruin is
  6. Voeg steeds wat andijvie toe tot het geslonken is
  7. Combineer naar wens met rijst of aardappels

Dit gehakt is ook erg lekker als je er gehaktballetjes van maakt waarbij je het uitje fijngesneden er ook nog aan toevoegt. Combineer het dan met grove spinazie, gewokt met wat garam masala en een blik gepelde tomaten, pandanrijst of aardappelpuree.

 

Noedelsoep met garnalen

noedelsoep met garnalenNoedelsoep dus, makkelijk en het meeste heb je vaak al in huis. Tenminste wij.

Garnalen lust niet iedereen maar je kunt natuurlijk ook vis of kip gebruiken.

Leuke van zo’n soep is dat alle vijf elementen erin verwerkt zijn.

 

Ingrediënten noedelsoep (4 pers.)

  • 2 eetlepels olie (aarde)
  • 3 fijngehakte sjalotjes (metaal)
  • 2 theelepels fijngeraspte gemberwortel (metaal)
  • 1 groene fijngehakte chilipeper (metaal)
  • 2 theelepels Thaise Currypasta (toko) (metaal)
  • 1 1/4 liter groentebouillon (water)
  • 175 g noedels (aarde)
  • 2 theelepels donkerbruine basterdsuiker (aarde)
  • sap van een halve limoen (hout)
  • 250 g gepelde gekookte tijgergarnalen (ik had andere garnalen) (water)
  • 1 bos bosuitjes, in schuine ringetjes (ik had maar 2 stengels) (metaal)
  • 4 handjes taugé
  • koriander naar wens (metaal)

Bereiding

  1. Snijd sjalotjes, gemberwortel, chilipeper, pers de limoen vast uit en zet apart
  2. Verhit olie en voeg sjalotjes, gemberwortel en chilipeper en de currypasta toe
  3. Bak ongeveer 2 minuten op laag vuur
  4. Roer bouillon erdoor
  5. Deksel op pan en 10 minuten zachtjes laten pruttelen
  6. Kook noedels volgens voorschrift op verpakking en zet ze opzij
  7. Roer suiker en limoensap door soep
  8. Voeg garnalen en noedels toe
  9. Roer taugé en bosui erdoorheen
  10. Voeg koriander toe
  11. Serveer in diepe borden

Je ziet, een supersnel recept en heerlijk!

Romige kipcurry uit India

romigekipcurry2Kipcurry uit India, niet te pittig maar lekker romig. In India heet dit gerecht Murgh Korma en is vaak erg machtig door veel room en amandelen maar dit is een lichte versie.
Heerlijk met volkoren basmatirijst (ik had nu Pandan rijst) en een lekkere salade.

 

Ingrediënten (4 personen)

  • 450 g kippenborst (of kippendijen) in blokjes
  • 2 tl chilipoeder
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 tl garam masala
  • 2 tl zout
  • 1 el gember-knoflookpasta (gember en knoflook fijngestampt)
  • 2 el olie
  • 100 g fijngehakte ui
  • 3-4 kardamompeulen gekneusd
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 el magere yoghurt (ik had griekse yoghurt)
  • gehakte verse munt (of bieslook)

Bereiding

  1. Maak eerst van een stukje gember en knoflook (bijv 2 cm gember en 2 knoflook) een pasta die je fijnstampt of pureert met de blender, doe er een heel klein beetje water bij dan pureert het makkelijker. Je kunt ook meer maken en een deel invriezen.
  2. Snijd de kip in blokjes
  3. Meng gember/knoflookpasta, chilipoeder, korianderpoeder en zout met 4 eetlepels water in een schaaltje en zet het even apart
  4. Doe olie in een zware pan samen met ui, kardamom en komijnzaadjes, bak tot ui lichtbruin is
  5. Voeg het specerijenmengsel toe (punt 3) en laat het 2 tot 3 minuten zachtjes pruttelen tot het
    geheel iets donkerder wordt. Eventueel klein beetje water toevoegen.
  6. Nu kipblokjes en 2 eetlepels yoghurt er doorheen roeren.
  7. Dek pan af en laat 10 minuten sudderen. Als je de saus te dik vindt verdunnen met water
    of juist laten inkoken.
  8. Laat geheel 25 tot 30 minuten sudderen
  9. Zet intussen de rijst op en maak de salade
  10. Voeg munt toe aan de kipcurry voor een lekkere frisse smaak!
  11. Een witte wijn smaakt hier heerlijk bij!

De eerste keer dat ik dit maakte heb ik bieslook gebruikt maar nu de muntblaadjes. En dat geeft een heel verrassende smaak.

Eet ze!

 

 

 

 

Bloemkool met sesam uit de wok

bloemkool met sesam uit de wok

Je kan maar bloemkool in huis hebben en niet van kaas houden. Dan is bloemkool met een kaassaus uit den boze! Dit recept is een lekker alternatief.

Ik heb het gecombineerd met rijst en een tomaten/avocado salade voor de kleur, anders wordt het maar een bleek gedoe.

Ingrediënten (2 p)

  • kleine bloemkool in kleine roosjes
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels zonnebloemolie (ik neem altijd olijfolie)
  • 1/2 ui in dunne ringen
  • 2 teentjes knoflook geperst of in plakjes
  • 1-2 groene chilipepers fijngesneden (had ik niet, dus beetje cayennepeper)
  • 2 tl. vers geraspte gember
  • 1 tl sesamolie
  • 2 tl sojasaus
  • fijngesneden koriander

Bereiding

  1. Leg de bloemkool roosjes 10 minuten in een kom koud water
  2. Rooster de sesamzaadjes 2 minuten in droge koekepan, zet weg
  3. Rasp gember, snij knoflook en peper fijn en zet weg
  4. Fruit de ui in de wok met de olie, als ze lichtbruin is knoflook, chilipoeder en gember toevoegen en 1 minuut roerbakken
  5. Bloemkool afgieten
  6. Vuur onder de wok hoog, bloemkool + 100 ml water erbij
  7. 5 à 10 minuten koken tot de roosjes een beetje bruin aan de randen worden
  8. Bij aanbakken beetje water toevoegen
  9. Roer sesamzaadjes, sesamolie, sojasaus en koriander erdoor
  10. Opdienen en eventueel nog extra sojasaus en koriander toevoegen

Eet ze!

 

Pittig lamsvlees met munt en salie

lamsvlees met munt en salie
Lamsvlees met munt en salie, dat leek me nou wel wat.
Een Grieks recept wat ook met kalfsvlees gemaakt kan worden. Het is eenvoudig te maken maar duurt wel 1 uur en 15 minuten voor het klaar is. Je hoeft er zelf niet zoveel voor te doen maar het pruttelen neemt wat tijd. Echt een gerecht dus dat je klaarmaakt in het weekend als je je niet hoeft te haasten.

Zoals je in de ingrediëntenlijst ziet behoren de meeste ingrediënten tot het element aarde met wat vuur. Voor de wijnliefhebbers heb ik er ook een heerlijke rode wijn bij laten uitzoeken door Wijnkoperij Okhuysen in de Gierstraat (Haarlem). En hij smaakte er inderdaad heerlijk bij!

Chateau de Pennautier 2012

Ingrediënten voor 6-8 personen

  • 50 ml olijfolie (aarde)
  • 1 kg magere lamsfilet in blokjes van 2 cm (ik had 280 g voor 2 pers.) (vuur)
  • 1 ui gesnipperd (metaal)
  • 2 wortels gesneden (aarde)
  • 100 ml droge witte wijn (hout)
  • zout en versgemalen zwarte peper (water en metaal)
  • 100 g amandelschaafsel (aarde)
  • 1 liter water (is vermoedelijk omdat je 200 g rijst gebruikt, ik heb minder gebruikt)
  • 200 g langkorrelige rijst (neem zoveel als je normaal gebruikt voor 2 pers.) (aarde)
  • 50 g sultanarozijnen (aarde)
  • 50 g rozijnen (aarde)
  • 1/2 tl gedroogde salie (vuur)
  • 1 tl gedroogde munt

Bereiding

  1. Snipper de ui, snijd de wortels en leg de rozijnen en de salie en muntblaadjes klaar
  2. Verhit de olie in een grote braadpan en bak het vlees rondom bruin
  3. Blus het vlees af met de 100 ml witte wijn, voeg de gesneden wortels toe en breng het gerecht op smaak met peper en zout.
  4. Dek de pan af en laat 10 minuten sudderen
  5. Giet water bij het vlees en laat 30 minuten zachtjes pruttelen
  6. Roer af en toe
  7. Voeg rijst, sultana’s, rozijnen, salie en munt toe en eventueel extra zout en peper
  8. Laat afgedekt nog 30 tot 35 minuten sudderen tot vlees en rijst gaar zijn
  9. Af en toe checken of er nog genoeg water in zit
  10. Rooster de amandelen en strooi deze over het gerecht

Eet smakelijk!