Aardappel venkel soep

AardappelvenkelsoepDe aardappel venkel soep die ik van de week maakte was lekker, vooral de tweede dag maar is het voor mij toch niet helemaal. Maar dat kwam misschien ook omdat het maken met enige tegenslag gepaard ging. Ik heb altijd een beetje ruzie met aardappels. Of ze nou gebakken moeten worden (lukt niet) of in de soep moeten garen, er is altijd wat. Ze garen namelijk niet in 10 minuten, dat duurt veel langer (in elk geval bij mij).

Maar goed… als je iets warms en smakelijks wil en je houdt van een gladde, romige soep zonder stukjes (aan tafel blijkt dat ik een soep met een ‘bite’ toch eigenlijk lekkerder vind) dan is dit de soep voor jou. Bij nader inzien had ik de soep beter niet kunnen pureren of wat verse venkel heel fijngesneden achter kunnen houden om dat later toe te voegen (tip van Sabien van restaurant Staal in Haarlem) zodat er iets van een bite is. Ook geroosterde pompoenpitjes zijn er lekker in.

De ingrediënten behoren voornamelijk tot de elementen aarde (maag, milt) en metaal (longen, dikke darm). Extra vuur voeg je toe door bijvoorbeeld kurkuma (krijgt de soep een wat gelere kleur)), tijm of rozemarijn toe te voegen, hout door een paar drupjes citroen te gebruiken.

Aardappel venkel soep

Ingrediënten

• 75 g boter (aarde)
• 2 uien, gehakt (metaal)
• 1 theelepel venkelzaad (ik had 2 theelepels) (aarde)
• 3 venkelknollen, grof gesneden (aarde)
• 900 g aardappelen (ik had 700 g ongeschild) in dunne plakken gesneden (aarde)
• 1,2 liter kippebouillon (kip is hout, bouillon is water)
• 1,5 dl slagroom (heb ik weggelaten) (aarde)
• peper (metaal) en zout (water)
• bieslook (metaal) en wat venkelgroen (aarde) voor de garnering

Bereiding

  1. Smelt boter in de pan (grote pan want bouillon moet er ook nog bij later)
  2. Ui erbij en 10 minuten zachtjes bakken met af en toe roeren
  3. Venkelzaadjes erbij, nog 2 tot 3 minuten bakken
  4. Gesneden venkel en aardappel erbij
  5. Dek het geheel af met vetvrij papier (had ik dus niet, dus niet gedaan)
  6. Leg deksel op de pan en laat 10 minuten koken tot alles heel zacht is (dat werkte bij mij dus niet, moest veel langer opstaan)
  7. Papier weghalen en bouillon opgieten, aan de kook brengen
  8. Deksel op pan en nog 35 minuten op laag vuur koken
  9. Na 35 minuten soep even af laten koelen en pureren
  10. Daarna door zeef soep terug doen in de (schone) pan
  11. Room erdoor (ik dus niet) en peper en zout toevoegen
  12. Even opwarmen zonder te koken
  13. In kommen  doen en wat venkelgroen en bieslook erboven knippen

Eet smakelijk!

 

Afvallen zonder dieet, 10 tips

afvallen

 

 

 

 

 

 

 

Het nieuwe jaar is begonnen en direct word je weer om de oren geslagen met artikelen over afvallen en het wegwerken van die extra kerstkilo’s. Als je al een tijdje volgens de 5 elementen eet heb je dat misschien niet meer nodig maar voor diegenen die wel van die kilo’s af willen een paar tips hoe ik ze zelf er af houd.

Wil je afvallen? De truc is kleine aanpassingen in je (eet)gedrag

Het komt er eigenlijk op neer dat je niet groots en meeslepend alles wat je eet gaat veranderen maar kleine aanpassingen doet. Tenslotte ben je ook niet in 1 dag 5 kilo zwaarder geworden. Het zit hem dus juist in het veranderen van die kleine gewoonten die je je in de loop van een jaar eigen gemaakt hebt.

1. Alcohol

Ongemerkt heb je je misschien aangewend om elke dag voor het eten een glaasje wijn te nemen. Gezellig met je partner even de dag doornemen. Helemaal goed alleen die 365 wijntjes zie je aan het eind van het jaar wel op je heupen, buik of waar dan ook zitten…
Mijn tip: Drink alleen in het weekend en houd het bij maximaal 2 (liever nog 1 glas bij de maaltijd). Nog beter is het om eens een maand helemaal geen alcohol te drinken.

2. Koffie

Op elke straathoek kun je tegenwoordig heerlijke koffie krijgen. Een capuccino ziet er super lekker uit maar heeft ongemerkt ook veel calorieën en dat terwijl je toch zo braaf dat koekje dat erbij zit laat liggen…
Mijn tip: Probeer je hoeveelheid kopjes koffie op een dag eens te halveren.

3. Pure producten

Margarine, halvarine, pro-activ… leuk maar eigenlijk helemaal niet zo goed voor je lichaam.
Mijn tip: Neem gewoon roomboter, dat is iets wat je lichaam herkent en kan verteren. Omdat je weet dat je niet teveel vet mag (maar wel wat!) neem je vanzelf iets minder. En bedenk bij wat je koopt of je grootmoeder het zou herkennen. Niet? Dan laat je het beter liggen.

4. Snoepen

Een dropje, zuurtje, chocolaatje… als je het in huis hebt eet je het ook. En weet je wat het is? In het meeste snoep (maar ook bijvoorbeeld chips) zit een stofje dat maakt dat je door blijft eten.
Mijn tip: Koop echt lekkere dingen, bonbons van de banketbakker, pure chocolade, appeltaart 😉 en geniet van de pure smaak. En wen je aan om tevreden te zijn met minder maar lekkerder. Trouwens, ben je net zo gek als ik op appeltaart? Neem het dan als lunch en sla het broodje een keer over.

5. Borreltijd

Funest natuurlijk, half 1 heb je gegeten en om 5 uur heb je trek in alles wat je beter niet kunt eten. Borrelnootjes, chips, toastjes. Neem een boterham, roggebroodje, beschuitje met kaas of een bouillon om je ergste honger te stillen in plaats van gedachteloos het schaaltje borrelnootjes leeg te eten. Ik weet het… niet gezellig maar wilde jij nou van die kilo’s af of niet?
Mijn tip: Vervang je dagelijkse borreltijd door alleen in het weekend te borrelen en koop dan vers gebrande noten die veel gezonder voor je zijn.

6. Water

We weten het allemaal maar we doen het veel te weinig… water drinken. En dat terwijl het zo goed voor je is. Als je heel veel groenten eet dan kun je wat minder water drinken maar feit blijft, je drinkt altijd minder dan zou moeten.
Mijn tip: Wen je aan dat als je trek in iets hebt je eerst water drinkt. In veel gevallen is je trek dan verdwenen. En wist je dat gekookt water beter voor je is? Het is de beste dorstlesser die er is.

7. Ontbijten

Je hebt geen tijd en geen zin. Heel vaak komt het omdat je te laat gegeten hebt de vorige dag. Logisch dat je lichaam nog geen trek heeft. Eerste is dus… vervroeg je avondeten of maak het in elk geval lichter. Geen vlees én aardappelen én groenten maar bijvoorbeeld een soep of alleen het vlees met de groenten of de groenten met de aardappelen. Alles om het je maag zo makkelijk mogelijk te maken, doe je dat dan zul je merken dat je ook beter slaapt.
Mijn tip: Het 5 elementen ontbijt is het beste, daarmee voorkom je namelijk ook de trek in een tussendoortje. Yoghurt voor je ontbijt is wijd verbreid maar yoghurt maakt je eigenlijk slomer en dat terwijl je juist actief wilt zijn ’s morgens. Weet ook dat je ontbijt de grootste maaltijd van de dag mag zijn!

8. Bewegen

We weten het allemaal maar wat is het lastig. Naar de sportschool is je ding niet en je bent druk met allerlei klussen waarbij je achter de computer moet zitten.
Mijn tip: Doe in elk geval je boodschappen op de fiets of lopend en probeer elke dag, al is het maar 15 minuten, een wandelingetje te maken. Het wordt weer lente dus na het avondeten een ommetje met je lief is een goede manier om je dagelijkse beweging te krijgen.

9. Genieten

Geniet van alles wat je eet! Eet wat langzamer (moeilijk voor mij) en wees je bewust van de smaak van dat wat je eet.

10. Moodboard

Klinkt raar maar verzamel plaatjes van mensen die jij mooi vindt, die het figuur hebben dat jij nastreeft, plak ze op een groot vel en hang het vel op je muur (gebruik je foamboard dan kun je je moodboard ook tegen de wand zetten). Leuke is dat hoe vaker je daar naar kijkt, hoe meer dat ideale figuur in je hoofd zit en daarmee je aura verandert. De fysieke verandering moet dan nog plaatsvinden maar het proces is wel al in je energetische lichaam in gang gezet. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het echt werkt!

Ik wens je een heel goed 2016 en succes met het in kleine stapjes veranderen van je eetgewoonten!

Heb jij nog een andere tip of wil je je ervaringen delen? Schrijf ze dan hieronder.

 

 

Salade van zoete aardappels, radijs en courgette

Zoete aardappelsalade

Deze salade komt uit het boekje Gezond en Lekker eten met de vijf elementen alleen heb ik de courgette kort gebakken zodat de salade lauwwarm wordt.
De salade is supergoed voor je luchtwegen (horen bij het element metaal). Bovendien versterkt het je Ch’i en de longsappen.

Ingrediënten zoete aardappel salade:

  • 2 zoete aardappels (ik had 1 behoorlijk grote) (aarde)
  • 6 eetlepels olijfolie (ik had minder) (aarde)
  • gemalen peper (metaal)
  • zeezout (water)
  • balsamico azijn (hout)
  • 1 onbespoten citroen (hout)
  • paprikapoeder (vuur)
  • 1 courgette (aarde)
  • 2 eetlepels vers geperst sinaasappelsap (het is een gedoe maar wel lekkerder dan uit een pak) (aarde)
  • 2 sjalotjes (metaal) (ik heb een lente uittje gebruikt want een sjalotje is me iets te heftig zo rauw)
  • 2 bosjes radijs (metaal) (ik heb een half bosje gebruikt)

Wij waren maar met z’n twee dus de hoeveelheid gehalveerd.
*De courgette heb ik even kort in olijfolie gebakken. In het recept is de courgette rauw.

Bereiding

  1. Aardappels wassen, schillen en in dunne plakjes snijden
  2. Leg de aardappels in een stoompan met kokend water, stoom ze even kort (3/4 minuten)
  3. Doe aardappels in een schaal en sprenkel er olijfolie, peper, beetje zout en balsamico azijn overheen
  4. Rasp de schil van de onbespoten citroen en sprenkel over de aardappels
  5. Strooi er paprikapoeder overheen
  6. Snijd de courgette* in hele kleine reepjes en doe ze over de salade samen met het sinaasappelsap
  7. Snijd de sjalotjes fijn en vermeng ze met wat olijfolie en voeg ze toe aan de salade
  8. Snijd de radijsjes in plakjes en verdeel ze ook over de salade samen met wat zout.

Bijzonder

Wat nou weer zo bijzonder is van een 5 elementen gerecht is dat je je zo ‘voldaan’ voelt en geen behoefte meer hebt aan iets anders. s’ Avonds drink ik altijd nog een kopje jasmijnthee met een stukje pure chocolade (gewoon voor het lekker) maar deze keer had ik helemaal geen behoefte meer aan zoet.
 

Linzensalade met pit

linzensaladeLinzen… wat doe je ermee? In India eten mensen het iedere dag maar in Nederland valt dat tegen.

Maar… maak deze linzensalade en je bent fan! Lekker veel specerijen erin en gecombineerd met roze grapefruit, avocado en eventueel vis.


Wat koop je in?

Laat je niet afschrikken door de lijst want het is absoluut het gedoe waard!

Pittige linzensalade met grapefruit en avocado

Geen 7 mensen aan je eettafel? Geen nood, de volgende dag eet je het als lunch.

  • 500 g Puy linzen, afgespoeld
  • 1 rode ui, heel fijn gesnipperd
  • 150 g krenten of sultana’s net zo fijn snijden als de linzen
  • 4 volle eetlepels kappertjes, afgespoeld en fijngehakt

Vinaigrette
6 eetlepels extra vergine olijfolie (ik doe minder!)
4 eetlepels ciderazijn (als je minder olie doet, hier ook minder van)
1 eetlepel esdoornsiroop (ik gebruik gembersiroop)
1 eetlepel dijon mosterd
2 theel. zout
2 theel. peper
1 theel. komijnpoeder
1/2 theel. kurkuma
1/2 theel. koriander
1/2 theel. kardemompoeder
1/4 theel. cayennepeper
1/4 theel. gemalen kruidnagel
1/4 theel. nootmuskaat
1/4 theel. kaneel

Bereiding
Volg de instructie op het pak linzen en kook ze beetgaar, gemiddeld zo’n 15 tot 25 minuten. Als ze beetgaar zijn spoel je ze af met koud water.
Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette doorelkaar, gebruik een potje met deksel (heb ik dus nooit bij de hand) of gewoon een klein bakje waarin je het mengt.
Voeg de vinaigrette bij de linzen samen met de krenten, kappertjes en ui.

Voor een gevulde salade voor 4 personen meng je een klein deel van de linzensalade met:
– 2 grapefruits
– 2 rijpe avocado’s
– klein bosje waterkers, gewassen en gesneden (met of zonder steeltjes)
– 4 gerookte makreelfilets zonder vel (of forel, paling of garnalen)
– 2 eetlepels geroosterde pompoenpitten
– peper

Mijn ervaring
Ik vind het echt een explosie van heerlijke smaken in je mond. En zoals vaker met peulvruchten, je bent verzadigd zonder een vol gevoel te hebben.

Dit recept komt uit het boek Peulvruchten van Jenny Chandler, echt een aanrader om in je kast te hebben!

[bol_product_links block_id=”bol_5652ec8b65b82_selected-products” products=”9200000016499907″ name=”Peulvruchten” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Marokkaanse lamsvleessoep met abrikozen

Lamsvleessoep met abrikozen

gedroogde abrikozenWat is deze soep lekker!!! Echt heerlijk al die smaken door elkaar. Je kunt me er echt voor wakker maken! Hij is heerlijk op een wat koudere dag want je buik wordt er lekker warm van.

 

Ingrediënten

3 eetlepels olijfolie (aarde)
1 ui, fijngesneden (metaal)
2 teentjes knoflook, pers ze uit of snij ze heel fijn (metaal)
350 g mager lamsvlees in blokjes (vuur)
1/4 theelepel cayennepoeder (metaal)
1 theelepel paprikapoeder (ik had de zoete) (aarde)
1 theelepel gemalen komijn (metaal)
1 theelepel gemalen koriander (metaal)
2 theelepels kaneel (aarde)
1 blik van 400 g tomatenblokjes (hout)
1,5 liter lamsvlees of runderbouillon (vuur/water)
120 g gedroogde abrikozen gesneden (aarde)

140 g couscous
1,75 dl kokend water
zout en versgemalen zwarte peper
2 eetlepels gesneden munt

Bereiding

Aangezien alles bijna tegelijk in de soep moet even een handige volgorde:

  1. Snijd de ui en knoflook
  2. Zet de bouillon op
  3. Snijd het lamsvlees in stukjes (of laat het doen bij de bioslager)
  4. Leg klaar: cayennepeper, paprikapoeder, gemalen komijn, koriander, kaneel
  5. Maak blik tomaten open
  6. Snijd de abrikozen
  • Fruit de ui en knoflook in een grote pan met 2 eetlepels olie, voeg daarna lamsvlees, specerijen, tomaten en bouillon en abrikozen toe.
  • Wacht tot het geheel kookt, zet het vuur laag en laat lekker pruttelen tot het vlees gaar is. Afhankelijk van het type lamsvlees is dit 5 kwartier of 1,5 uur.

Bereiding couscous

Ik gebruik altijd kant-en-klaar volkoren couscous. Doe wat in een schaal, aangegeven hoeveelheid water (zie pak) erbij, en aantal minuten laten wellen.
Fijngehakte munt er door en als de soep in de kommen zit een lepel couscous erin doen.

Geniet ervan!

PS Dag 2 is de soep nog lekkerder!

Dadel-walnoot lekkernij

dadelwalnoot lekkernij
Heel Holland bakt, super leuk programma maar ik kan mezelf niet echt een bakker noemen. Ik ben beter in soepen en eenpansgerechten…

Maar, ik maak een uitzondering voor deze dadel-walnoot bolletjes.
Zeer eenvoudig te maken en lekker! Bovendien zijn ze supergezond want er zit ook spirulinapoeder in, een alg met proteïnen, essentiële vetzuren en B-vitaminen. Het enige wat je hoeft te doen is alles op de hoogste stand in een keukenmachine te doen tot er een stijve pasta ontstaat waar je balletjes van kunt maken. Nu heb ik geen keukenmachine (geen bakster, duidelijk…) maar ik heb een klein hakmachientje gebruikt.

Dadel-walnoot lekkernij

Wat koop je voor ongeveer 10-12 personen?

  • 250 g dadels zonder pit
  • 250 rauwe walnoten
  • 3 theelepels spirulinapoeder (ik heb het gekocht bij de Tuinen)
  • geraspte, gedroogde kokos

Bereiding

Doe alles in een keukenmachine tot je een stijve pasta hebt. Bij mij lukte dat pas toen ik er ook wat kokosolie bij deed, want het werd alleen maar kruimelig en niet plakkerig. Nu heb ik het in een klein hakmachientje gedaan dus misschien kwam het daardoor. Kan ook komen omdat ik wat te ongeduldig was, gewoon iets langer blijven doordraaien met de machine.

Maak er kleine balletjes van.

Wentel ze in de geraspte kokos die je op een bord uitgestrooid hebt en leg ze op een schoon bordje in de koelkast om ze op te laten stijven.

Hoe makkelijk is dat! Eet ze!

PS Ze zitten boordevol energie dus ook ideaal als tussendoortje!

Kruidige bloemkool

gekruide bloemkool
Bloemkool… bekend met een witte of kaassaus maar dat is deze bloemkool beslist niet!
Lekker gekruid juist met allerlei andere gezonde groenten. Wil je wat pondjes kwijt eet je alleen een bord van deze groenten bhaji maar gecombineerd met volkoren basmatirijst, een Indiase viscurry uit Goa en een kikkererwtenschotel is het zomaar een heerlijk diner voor 2 of 4.

Wat heb je nodig voor deze gekruide bloemkool en groenten bhaji uit India

100 g bloemkool
100 g sperziebonen
100 g rode en groene paprika
3 el olie
3-4 hele gedroogde chilipepertjes
2 tl komijnzaad
1/2 tl koenjit (kurkuma)
1 tl zout
100 g wortelen
100 g tomaten, gesneden
4 tl geraspte verse gember
3-4 flinke tenen knoflook, gehakt of geperst
1 groene chilipeper
2-3 el gehakte verse koriander

Bereiding

  1. Snijd bloemkool, bonen, paprika’s en wortelen klein
  2. Verzamel alle specerijen en snijd de verse koriander
  3. Verhit olie in pan, breek de gedroogde chilipepertjes erboven en voeg komijnzaadjes toe
  4. Zodra komijnzaadjes knisperen de koenjit en zout erbij
  5. Alle groenten erbij en laat 2 minuutjes sudderen
  6. Schep gember, knoflook en groene peper door de groenten
  7. Zet vuur laag, deksel op de pan en laat de groenten 10 tot 15 minuten zachtjes stoven
  8. Voor serveren koriander toevoegen

Je denkt misschien jeetje wat veel pepers en knoflook maar qua smaak is het echt heerlijk. Wij vonden het tenminste niet te pittig maar gewoon lekker kruidig.

Eet ze!