Waterkers, superfood!

 

De 6 kwaliteiten van waterkers…  een echt superfood wat mij betreft!

  1. Het ontgift je lever. Een schone lever verkleint de kans op het krijgen van acne, jicht, eczeem en artrose en ook sommige vormen van migraine.
  2. Het bevordert je spijsvertering. Heb je last van maag- en darmkrampen, misselijkheid, diarree en constipatie, eet waterkers
  3. In waterkers zit heel veel zwavel en dat is weer goed voor je huid, je nagels en je haar.
  4. Het vermindert haaruitval, maak van de blaadjes een sap en voor je het weet heb je weer een volle bos (nou ja, het gaat in elk geval haaruitval tegen)
  5. Het bevordert de werking van je schildklier en daarmee het verbranden van voedingsstoffen, handig bij het afvallen.
  6. En het gaat de vorming van kankercellen tegen. Het remt tumoren in hun groei. Prostaat kanker, baarmoederhalskanker, leukemie en longkanker kunnen zo bestreden worden.

Aan de waterkers dus… een lekker recept met rijst, waterkers en bleekselderij
Onderstaand gerecht met waterkers is mijn favoriet. Als je het voor het eerst maakt is het een beetje gedoe met al die ingrediënten maar als je de groentebouillon, de rijst en de amandelen als eerste doet valt de rest erg mee.
Rijst met waterkers en bleekselderij

Wat heb je nodig?
– 3 dl groentebouillon
– 175 g gekookte rijst
– handje blanke amandelschilfers
– 500 g gehakte waterkers
– 2 tot 4 eetlepels olie
– 250 g ui, gesnipperd
– 50 g bleekselderij, in stukjes
– 50 g groene paprika, in stukjes
– 2 teentjes knoflook, gekneusd
– 1/4 theelepel zwarte peper
– 1/4 tl zout
– 1/4 tl cayennepeper
– 1/2 tl droge mosterd
– 1/2 tl gemalen komijn
– 2 lente uitjes, fijngehakt

Bereiding

  1. Zet de groentebouillon op
  2. Zet de rijst op
  3. Rooster de amandelen even kort in een droge koekepan, let op dat ze niet verbranden!
  4. Was en snijd de waterkers en bak hem in 2 lepels olie, 4 tot 5 minuten in de koekepan
  5. Neem de waterkers uit de pan en houd apart
  6. Klein beetje olie in de pan en bak de ui, bleekselderij, groene paprika en knoflook tot ze zacht zijn.
  7. Voeg groentebouillon 3 dl en de zwarte peper, zout, cayennepeper, mosterd en komijn toe en verwarm het geheel tot bijna alle vloeistof verdampt is.
  8. Voeg de amandelen, de rijst en de waterkers toe en meng alles goed doorelkaar
  9. Strooi de fijngesneden lente ui over het gerecht

Eet ze!

Mijn bevindingen

Het is een lekker pittig gerecht. De smaak van de waterkers combineert goed met alle kruiden en geeft het een goede bite ondanks dat er helemaal geen vlees in zit. Ik had nog een paddestoelengerecht erbij willen maken wat ik uiteindelijk niet gedaan heb en dat was ook niet nodig. Het gerecht geeft een voldaan gevoel in je buik terwijl je niet te vol bent.

Zowel bleekselderij als waterkers werken goed als je veel stress hebt waarbij de bleekselderij ook nog goed is voor een goede nachtrust. Heb zelf tenminste weer heerlijk geslapen net als trouwens met de goddelijke kippensoep die je op mijn blog vindt. Daar zit ook zowel bleekselderij als waterkers in.

Geef een reactie