Vietnamese soep, Pho

pho vietnamese rundvleessoep myanmar-1747 opstraateten-1734 Vietnamese soep ofwel Pho, jullie weten inmiddels wel dat ik houd van soep en dan vooral met veel kruiden en specerijen erin zoals in Azië gebruikelijk is.

Deze soep is heerlijk en past qua smaken ook helemaal in de vijf elementen keuken. Specerijen, verse kruiden en rundvlees (met gember om het vlees beter verteerbaar te maken) in een heerlijke, wat langer getrokken bouillon.

Op de foto’s zie je mij in Myanmar (het vroegere Birma) in 2006, alweer 10 jaar geleden! Omdat de hotels toen als ontbijt vaak alleen de keuze hadden uit zoet wit brood of een eitje kozen wij soep op straat voor ontbijt. En dat doen meer mensen zoals je ziet. Een gezellig samenzijn op straat, degene die de lage plastic krukjes uitgevonden heeft is er hopelijk rijk van geworden want heel Azië staat er vol mee.

Maar goed… de soep om thuis te maken. Als je van gourmetten houd is dit je soep want het eet, met allemaal verschillende bakjes op tafel, heel gezellig.

 

Aandachtspunt: de bouillon moet 1 uur trekken met de specerijen erin dus begin op tijd!

Ingrediënten

  • 1 1/4 liter runderbouillon (neem bij voorkeur die van de biologische winkel)
  • 2 theelepels geraspte gember (verse)
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 4 stuks steranijs
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 eetlepel vissaus
  • 200 g platte rijstnoedels
  • 250 g entrecote (wij hadden een kogelbiefstuk van 200 g), flinterdun gesneden
  • 2 rode chilipepers heel fijn gesneden, pitjes er eventueel uit
  • bosje bosuitjes, fijngesneden
  • 2 handenvol taugé
  • handvol korianderblaadjes
  • 1 limoen in vieren
  • komkommer in blokjes (optioneel erbij)
  • kleine vliespinda’s (optioneel erbij)

Bereiding

  1. Bouillon in grote pan doen
  2. Gember raspen
  3. Gember, 4 kruidnagels, kaneelstokje, 4 steranijs, peperkorrels en 1 eetlepel vissaus toevoegen
  4. Aan de kook brengen
  5. Vuur laag zetten en 1 uur laten trekken
  6. Chilipeper, bosuitjes, koriander fijnsnijden en limoentje in vieren en in losse schaaltjes doen (+ evt. komkommer en vliespinda’s)
  7. Biefstuk of entrecote reepjes in schaal doen
  8. Als bouillon bijna klaar is de noedels bereiden zoals op verpakking
  9. Bouillon zeven zodat specerijen eruit zijn

Aan tafel

  1. Zet de schaaltjes met ingrediënten op tafel
  2. Schep voor ieder de noedels in een kom of diep bord
  3. Verdeel het vlees over de kommen
  4. Bestrooi met beetje chilipeper, bosui en taugé (+ komkommer en vliespinda’s)
  5. Schep hete bouillon eroverheen
  6. Bestrooi met koriander
  7. Knijp er wat limoen over uit

Smullen maar!

 

Geef een reactie