Vijf Elementen Voeding op vakantie in Griekenland

grieks eten

Een dieet of je thuis eetpatroon volhouden op vakantie. Hoe doe je dat? In deze blog vertel ik je mijn 8 tips voor 5 elementen voeding in Griekenland.

Thuis ben je net gewend aan je nieuwe eetpatroon en dan ga je op vakantie. Eigenlijk heb je geen zin om je bezig te houden met wat je wel of niet zou mogen eten volgens een bepaalde leer en tegelijkertijd is het een uitdaging om een tussenweg te vinden…

Gewend als ik ben aan het warme ontbijt in Nederland is dat in Griekenland lastig, want de Grieken ontbijten eigenlijk niet… ook omdat ze ’s avonds laat pas dineren, zo rond half 10. Daar gaat dus mijn ideale voedingspatroon! Maar… we laten ons niet kisten en hebben wel genoten van het eten maar iets andere keuzes gemaakt dan vorige jaren.

De 8 tips:
1. Blijf ontbijten
2. De bakker als work-out
3. Verborgen suiker
4. Lunch als een keizer
5. De stille verleider
6. Gedachteloos dippen
7. Kies de juiste salade
8. Zoetekauw

Tip 1 Blijf ontbijten!
Heb je een appartement geboekt, slaap dan lekker uit en geniet op je balkon van je ontbijt. Uitzicht op zee of een ander mooi landschap maakt in elk geval dat je rustig eet wat al veel beter is voor je spijsvertering dan het gestress in Nederland. Ondanks het feit dat brood volgens de 5 elementen niet ideaal is was dat deze week wel ons ontbijt. Eten volgens de Vijf Elementen Keuken betekent ook je aanpassen aan de eetgewoonten van het land waar je bent. In dit geval Griekenland. Brood dus… terwijl we er net zo goed als vanaf waren. Brood geeft ‘damp’ in je lichaam en dat wil je liever voorkomen, zeker als je wat pondjes kwijt wilt. Toch is zo’n vers afgesneden plak brood heerlijk met wat boter en honing. Nee… het is zeker niet ideaal maar goed.

Andere optie is een gekookt eitje of een omelet. Ook kun je je normale ontbijt (graan) meenemen van thuis. Ik heb er bewust voor gekozen dit niet te doen. De reden? Ik wil eten wat er op dat moment in dat land beschikbaar is en met niet laten regeren door wat mag en niet mag volgens een bepaalde theorie. Mijn insteek is… ik weet wat voeding in mijn lichaam doet en kies bewust wat ik op een bepaald moment wel of niet eet.

Tip 2 De bakker als work-out
In Nederland halen we alles van te voren in huis, op vakantie is ’s morgens vroeg een vers broodje halen een uitje. En in ons geval betekende dat 170 treden af en weer op, de conditie vaart er wel bij (al kwam ik wel elke ochtend hijgend boven). Zwem een extra rondje in het zwembad of in zee en ga een stad of dorpje bezoeken. Onze dag zag er zo uit: Ontbijt om 10.00 uur, daarna bij het zwembad, om 13.00 uur op pad met de huurauto, 15.00 lunch en daarna sightseeing in de omgeving waar je naar toe gereden bent. Voor fotografie liefhebbers ook de ideale tijd om mooie foto’s te maken.

trap in Griekenland

Tip 3 Verborgen suiker
Heerlijk natuurlijk… kersen, abrikozen, nectarines en een glas vers sinaasappelsap bij het ontbijt. Houd echter toch in gedachten dat ook in fruit veel suiker zit en dat een groot glas vers geperst sinaasappelsap ook behoorlijk wat calorieën bevat. En dat ijsje op het strand? Beter van niet maar als je het doet, geniet er dan ook extra van!
Bij een luxe banketbakker vonden we ijsjes die de helft zijn van de normale maat.

Tip 4 Lunch als een keizer
Het ontbijt lukt dan misschien niet maar kies dan in elk geval voor de lunch warme gerechten! Je spijsvertering is er blij mee, het verteert goed en als je daarna nog wat extra beweging neemt heeft het als voordeel dat je ’s avonds minder hoeft te eten. Moussaka, een kipgerecht met citroen of de Griekse gehaktballetjes in combinatie met de tomaten komkommer salade is een prima alternatief voor je broodje kaas. Zeker als je zoals de Grieken wat later eet, zo tussen 14.00 en 15.00 uur kan ik je verzekeren dat je honger ’s avonds veel minder is. Kies ’s avonds voor alleen een voorgerecht of deel een hoofdgerecht met je partner.

Tip 5 De stille verleider
Lekkere witte wijn, rosé of een ouzo. Tussendoor, bij of na het eten. Het is gezellig en we zijn toch op vakantie, niet waar? En toch zijn dit nou net die gewoonten die maken dat je aankomt. Weet dat een glas alcohol zo’n 50 calorieën bevat, drink dan ook bewust en geniet er ook echt van in plaats van ongemerkt je glas steeds bij te laten vullen. Zelf kan ik niet goed tegen alcohol en voor mij is dan ook 1 glas genoeg. Wil je je gewicht in de gaten houden? Kies dan bijvoorbeeld de ene dag voor het glaasje wijn en de andere dag voor het broodje met tzaziki.

Tip 6 Gedachteloos dippen
Je eet het zo gemakkelijk weg als je op je diner wacht. Dat mandje brood (weer!) en dat schaaltje tzaziki, yoghurt met knoflook en kruiden. De yoghurt is niet ideaal voor je spijsvertering en dat brood voor je ontbijt is prima, maar ongemerkt eet je dat brood nogmaals bij de lunch én je diner. Doe dat 2 weken lang en wees dan niet verbaasd dat de vakantiekilo’s er aan zitten. Terwijl je toch dat dat je zo gezond gegeten had met al die salades…

Tip 7 Kies de juiste salade
Nog zo’n heerlijk gerecht, de Griekse Salade met tomaat, komkommer en een flinke plak feta met olie en kruiden. Ziet er prachtig uit maar in combinatie met de tzaziki is het gewoon teveel zuivel en geeft het teveel vochtigheid in je lichaam. Hoewel het in Griekenland flink warm kan zijn zou je denken dat je meer verkoelende voedingsmiddelen zou moeten eten zoals komkommer, tomaat, tzaziki e.d. Toch is het van belang dat je je milt aan de gang houdt en die heeft nou eenmaal een voorkeur voor warm eten.

Tip 8 Zoetekauw?
Als er iemand de verleiding van zoet en taartjes maar moeilijk kan weerstaan dan ben ik het wel. En in Griekenland kun je dan ook je hart ophalen bij de banketbakker. De taartjes en andere zoetigheid vliegen je om de oren. Toch merk je dat de warmte zeker van invloed is op je trek (veel minder dus) en dat als je ’s middags echt uitgebreid warm luncht je zoete trek vrijwel weg is.

En de allerlaatste tip?
Laat je niet al teveel beperken door de theorie, eet zoveel mogelijk wat de lokale mensen ook eten en geniet vooral van het vrije vakantie gevoel!
En voor de record…. bij thuiskomst slechts 1 kg aangekomen, die eten we er snel weer vanaf met Vijf elementen gerechten.

Wat eet jij het liefst op vakantie? Houd je je aan je ‘dieet’ of juist niet? Plaats je reactie hieronder…

Geef een reactie