Pastinaaksoep

Pastinaaksoep met kastanjechampignons

Pastinaak. Als ik het in de winkel zie liggen krijg ik direct een ‘gezondheidsgevoel’ over me, maar… tegelijkertijd weet ik nooit zo goed wat ik er mee moet doen. Dus toen ik in een oude Allerhande een recept van Pastinaaksoep met kastanjechampignons tegenkwam was de keuze snel gemaakt.
En? Echt heerlijk, kan ik je zeggen! Een aanrader, sterker nog… voor herhaling vatbaar dit recept. Het geeft een lekker warm gevoel in je buik, je wordt er rustig van en hebt geen behoefte aan allerlei ander eten na je avondmaaltijd. Bovendien heeft het ook een diepe slaap tot gevolg, ook weleens lekker. Wat heb je nodig?

Ingrediënten (4 personen)

– 400 g pastinaak (element vuur)
– 4 eetlepels olijfolie (aarde)
– 2 sjalotten (metaal), had ik niet dus een lekkere rode ui gebruikt
– 2 tenen knoflook (metaal), heb er zelf maar 1 gebruikt
– 1,5 liter groentebouillon (water)- 4 eieren (aarde)
– 250 g kastanjechampignons (aarde)
– 1 tl gedroogde dille (metaal)
– 125 g crème fraiche (waarschijnlijk hout)
– stokbrood
– staafmixer

Bereiding

  1. Bereid de bouillon voor
  2. Kook de eieren in 6,5 min bijna hard
  3. Schil de pastinaak en snijd ze in stukjes
  4. Verhit 2 el olie in grote pan en fruit de sjalot en 1 hele knoflook! 1 minuut
  5. Voeg pastinaak toe en bak nog 2 minuten
  6. Voeg bouillon toe en kook de pastinaak in ongeveer 10 minuten gaar
  7. Pel de eieren
  8. Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren
  9. Verhit 2 el olie in koekenpan en bak champignons op middelhoog vier 4 minuten
  10. Als je wilt kun je de knoflook erboven uitpersen en nog 1 minuut meebakken  (ik heb dat achterwege gelaten)
  11. Roer de crème fraiche los met een theelepel dille en breng op smaak met peper
  12. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout
  13. Verdeel de soep over 4 kommen, halveer de eieren en leg ze in de soep samen met de champignons en de crème fraiche
  14. Snijd het stokbrood of turkse brood voor erbij

Wat kan er anders in de Pastinaaksoep?

In de 5 elementen keuken zijn we niet helemaal weg van zuivel en aangezien mijn partner al helemaal niks van zuivel (“veel te melkerig”, was het commentaar) moet hebben kun je de crème fraiche ook helemaal achterwege laten en de gedroogde dille over de soep strooien of een takje verse dille gebruiken.
Wat mij betreft hoeft er geen extra zout in de soep op het eind, maar dat laat ik graag aan jou over. Het stokbrood erbij kan maar eigenlijk is de soep op zich ook redelijk vullend. Dus als je liever geen koolhydraten eet, gewoon geen brood erbij.

Ben je met z’n twee?
Doe dan wel de 400 g pastinaak, gebruik maar 1 rode ui, 2 eieren, 1 liter bouillon en alle champignons. Smikkel ze en houd een restje over voor de lunch van de volgende dag.

Lijkt je dit een lekker recept of heb je het een keer gemaakt en ben je enthousiast? Deel het gerust in je netwerk!

Geef een reactie