Het element Water

De vijf elementen zijn volgens de Chinese filosofie de bouwstenen van ons universum. Alles in onze wereld kun je onderverdelen naar deze elementen. De vijf elementen zijn transformaties van energie (Ch’i of Qi).

Het concept vijf elementen wordt o.a. gebruikt in:
– Chinese Geneeswijzen zoals bijv. acupunctuur, voetreflexologie
– Feng Shui
– Chinese Astrologie
– Chinese Voedingsleer

De komende blogs vertel ik je meer over de betekenissen van de 5 elementen. We beginnen met het element Water.

Verschillende betekenissen van het element Water

– echt water (H2O)
– wijsheid, intelligentie
– nieren en bloed
– voeding vis en zeewier
– smaak zout
– winter
– nacht

guiwater1

Water is altijd in beweging, zelfs als je stilstaand water hebt bewegen de moleculen van het water. Water past zich ook aan en daarom staat het voor wijsheid, gedachten en intelligentie. We kennen Yang Water (Chinese naam Ren) en Yin Water (Chinese naam Gui).
In Feng Shui zijn er plekken in je huis of directe omgeving die gebaat zijn met Yang Water (bewegend water) zoals een waterfontein en plekken die vragen om Yin Water (stilstaand water) zoals bijvoorbeeld een mooie glazen vaas of schaal met water dat elke dag ververst wordt. Water wordt gebruikt om welvaart aan te trekken en daarom willen veel mensen graag weten waar ze water het beste kunnen neerzetten.

Om te weten waar het water moet staan is een ‘geboortehoroscoop’ van het pand nodig, deze is gebaseerd op het bouwjaar en de ligging (windrichting). Daarnaast is de energie van het jaar én de geboortehoroscopen van de bewoners of gebruikers belangrijk. In een Feng Shui Consult wordt dit allemaal bekeken en geanalyseerd waarna je advies krijgt voor het toepassen van Feng Shui in je inrichting.

Heb jij Water in je horoscoop?

Als iemand een sterke Water Qi heeft (na te gaan via je je geboortedatum/Chinese Astrologie) dan betekent dat over het algemeen een goede intelligentie en creativiteit. In de Chinese Astrologie kennen we 8 posities in de horoscoop, 2 voor het Jaar, 2 voor de Maand, 2 voor de Dag en 2 voor het Uur waarop je geboren bent. Hieronder vind je een calculator waar je je geboortegegevens in kunt voeren om te zien of jij water energie hebt. Let wel… het gaat dan om de kwaliteit van het water en niet het aantal! Dit vergt een verdere analyse van je horoscoop.

Mensen met veel Water in hun horoscoop zijn goed in communicatie, creatief en kunnen goed hun gedachten en gevoelens verwoorden. Ze zijn ook heel intuïtief en merken veel op. Door die combinatie weten ze vaak wat er in de toekomst gaat gebeuren. Water is erg beweeglijk en daarom zijn ze ook vaak wispelturig en impulsief. Aan de andere kant passen ze zich ook heel gemakkelijk aan, in welke omgeving ze zich ook bevinden. Een handige eigenschap als ze met veel verschillende typen mensen te maken hebben.

De Chinese Dierenriem tekens die het element Water vertegenwoordigen zijn de Rat en het Zwijn, beiden horen ze bij de Winter, het seizoen waarin de Water Qi op zijn hoogtepunt is. Tijdstip van de dag van het element water is de nacht, tussen 23.00 en 01.00.

Het element Water in je interieur

Dat betekent kijken naar de vormen en kleuren die je hebt of die je graag zou willen gebruiken. De vormen die bij het element Water horen zijn onregelmatig en vloeiend, golvend. Meubilair, patronen in stof of de architectuur kan wat meer vloeiend zijn en dan hoort het bij dit element. Kleuren die hierbij horen zijn diep donkerblauw/marine en zwart. Omdat water doorzichtig is worden soms glazen voorwerpen en iets dat transparant is ook tot het element Water gerekend. Andere blauwtinten zoals turquoise, aqua en dergelijke vallen er soms ook onder.


Water sfeer in je huis

Een vertaling van het element Water naar je interieur vind je in dit moodboard. Een open en ruimtelijke sfeer past bij Water.

Feng Shui Element Water

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie