Een verrassend gierstontbijt

gierstontbijt, de gele kleur komt van de kurkuma

De boterham met kaas doen we niet meer, we gaan voor gierst. Nooit eerder gegeten en al helemaal niet eerder klaargemaakt. Een spannende actie. Temelie noemt het in haar boek Goed in je vel met de 5 elementen een Turbo-gierst-ontbijt en dat is het!

Wat is gierst precies? Even opgezocht op Wikipedia en dan blijkt dat het tot een groep van graangewassen met kleine korrels te behoren uit de grassenfamilie. Daar weet ik nog steeds niks mee maar als ik verder lees blijkt het al heel oud te zijn en was er al gierstteelt tussen 8300 en 6700 voor Christus.
Vooral in Afrika en Azië is gierst het belangrijkste voedingsmiddel. Leuk om te weten dat gierstkorrels glutenvrij zijn, ze bestaan voor 60 tot 80% uit koolhydraten, 6 tot 20% eiwit en 1 tot 6% vet. Parelgierst wordt het meest als couscous gegeten en het wordt ook verwerkt tot meel, griesmeel, vlokken en popcorn.

Het recept is zoals gezegd een Turbo-gierst-ontbijt

Ingrediënten
– Gierst (heb voor 2 personen iets minder dan een kopje vol gebruikt, maar dit kan nog wel wat minder)
– Boter
– Pikant vierkruidenmengsel (kardemom, korianderzaad, komijn, kurkuma)
– Zout
– Citroensap
– Zoete paprika

Bereiding
De gierst blijk je eerst te moeten zeven, ook weer even wennen want meestal is wat ik koop “ready-for-use”. Goed, zeven dus tot het spoelwater helemaal helder is. Doe de gierst in een pan en vul hem met water tot 2 cm boven het gierstniveau. Dan 2 tot 3 minuten koken, deksel erop en zachtjes laten pruttelen voor 15 minuten. Niet roeren (wel af en toe deksel eraf doen anders zit je kookplaat vol met water). Heb gemerkt dat er toch nog wat schuim op het water komt, dat zeef ik eruit, waarschijnlijk is dat minder of niet als je de gierst langer afspoelt.
Raar idee ook om een warm ontbijt te maken in plaats van je broodje kaas, hagelslag of pindakaas.

Dan…
Aarde – gierst is klaar (misschien heb je nog wat water afgegoten, dat heb ik in elk geval gedaan), leg er daarna een paar plakjes boter op
Metaal – bestrooien met het vierkruidenmengsel. Dit is een mengsel van 1/2 theelepel kardemom, 1 theelepel, korianderzaad, 1 theelepel komijn, 1/2 theelepel kurkuma, alles is gemalen.
Water – voeg wat zout toe
Hout – citroensap erbij
Vuur – zoet paprikapoeder erbij en dan alles omroeren

Vervolgens hebben we een smeuïge massa, doe het in een schaaltje en opeten maar.

Mijn bevindingen
Vind het er persoonlijk niet heel erg lekker uitzien, maar goed ik hou ook niet zo van rijstepap en dat soort toetjes. Als ik een hap neem vind ik het voornamelijk laf smaken, niet echt krachtig, krijg er niet het wouwie gevoel van. Is het voor herhaling vatbaar?

Effect op mijn lichaam
Nou, echt bijzonder kan ik wel zeggen! Vond het dus niet lekker maar het effect is mega, alsof er een kacheltje in mijn lichaam gaat branden! Ongelofelijk! De motor is gestart, de dag kan beginnen! Kleur op de wangen en een warm gevoel in het maag gebied.
Wat het doet is het midden van je lichaam voeden en het verteringsvuur stimuleren, zodat je de hele dag over een gezonde eetlust beschikt.

Welk ontbijttype ben jij?
Het blijkt dat er in het algemeen 2 ontbijttypen zijn. Degenen die hun energie uit eiwitten en vetten halen en degenen die dit juist uit meervoudige koolhydraten halen. Met dit ontbijt weet je welk type je bent. Het blijkt dat mensen die dit gierst ontbijt eten en na 1,5 uur gierende trek hebben in iets hartigs hun energie uit eiwitten en vetten halen. Wij blijken meer het koolhydraattype te zijn want we hebben na 3 tot 4 uur pas trek. Leuk om te weten van jezelf!

Geef een reactie